Pitomi kesten (Castanea sativa, porodica Fagaceae) je listopadno drvo visine 20-30 metara i sa promjerom stabla i do 2 metra. Krošnja je gusta i dobro razvijena. Listovi su naimjenični, lancetasti i nazubljeni, 8–25 cm dugi i 4–8 cm široki.

Pitomi kesten
Plod pitomog kestena
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Fagaceae
Rod: Castanea
Vrsta: C. sativa
Dvojni naziv
Castanea sativa
Mill.

Izgled uredi

Muški cvjetovi u grupama od po 3 ili više formiraju 10–30 cm duge prividne klasove. Pri njihovim osnovama nalaze se ženski cvjetovi, koji su u grupicama od 3-7 cvjetova smješteni u zajednički omotač, kupulu. Cvjetaju u junu, znatno poslije listanja. Plod je orašica (kesten) sa kožastom, sjajnom tamnosmeđom ljuskom. U zajedničkoj kupuli se obično razvijaju po 3 ploda, rijetko kad jedan. Kupule su loptaste, kožaste i gusto pokrivene igličastim bodljama, opadaju u oktobru.

Rasprostranjenost uredi

Raste u mediteranskim i submediteranskim prostorima sa vlažnom klimom i dugim vegetacionim periodom. Ne trpi kasne proljetne i rane jesenje mrazove. Najbolje uspjeva na plodnim, dubokim, umjereno vlažnim zemljištima sa pH vrijednostima od 4-5 (kisela sredina). Rijetko kad raste na krečnjaku. Rasprostranjen je u velikom djelu Evrope i u sj. Africi, i smatra se da potiče iz Male Azije.