Pirates of the Sea

Pirates of the sea je muzički projekat koji je predstavljao Letoniju na takmičenju za pesmu Evrovizije 2008. sa pjesmom "Wolves of the Sea". Sastoji se od tri člana: italijanskog pjevača Roberta Melonija koji živi u Letoniji, plesačice Aleksandre Kurusove, kao i TV i radio osobe Jānisa Vaišļe. Meloni je takođe predstavljao Latviju na takmičenju za pesmu Evrovizije 2007. u sklopu grupe Bonaparti.lv.

Pirates of the Sea
PorijekloRiga, Latvija
Muzički rad
Period aktivnosti2008
Žanrpop
Članovi
Trenutni članoviRoberto Meloni
Aleksandra Kurusova
Bivši članoviJānis Vaišļa


Pesmu "Wolves of the sea" su napisalia četiri švedska kompozitora: Jonas Liberg, Johan Sahlen, Claes Andreasson i Torbjörn Wassenius. Nakon pobjede na nacionalnom Letonijskom finalu 1. marta, Pirates of the Sea predstavljaju Letoniju 22. maja na Eurosongu 2008. godine u Beogradu. Učestvovali su u drugom polufinalu gdje su prošli u finale. Pirates of the Sea su dobili najviše bodova od Irske (12) i Velike Britanije (10). Pirates of the Sea su osvojili 12. mjesto sa 83 boda.

Takođe su imali pesmu pod nazivom "Happi Balalaika" koja je objavljena na CD-u europske plesne kompilacije 2008. godine.

Jānis Vaišļa umro je 9. januara 2016. godine u starosti 46 godina od srčane amiloidoze, nakon što se borio sa srčanim problemima. Robert Meloni se nakon ovog nastupa pojavio još jednom na Eurosongu 2009. godine kao čovjek koji je govorio letonske bodove. Aleksandra Kurusova je nakon nastupa na Eurosongu učestvovala u proj sezoni emisije The Amazing Race: China Rush gdje je osvojila 8. mjesto sa još jednim članom benda Jānisom Vaišļom.