Pirates of the Caribbean: At World's End

Pirati s Kariba: Na kraju svijeta (Pirates of the Caribbean: At World's End) je pustolovni pomorski ep i nastavak filma Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja. Naslov filma je dugo bio predmet rasprava. Kompanija Disney je demantirala vijest da će naziv filma biti At World's End (Na kraju svijeta) i objavila da će naziv biti At Worlds End (Na kraju svjetova). No na internetu je pušten u opticaj neslužbeni poster filma na kojem kao naziv filma piše At World's End. Scenarist Terry Rossio je potvrdio da su se dugo premišljali između naziva Worlds End i At Worlds End ali da su na kraju odlučili da će naziv ipak biti At World's End. Snimanje filma je završeno početkom 2007. a premijera je bila zakazana za 25. svibnja 2007., ali je održana 20. svibnja 2007. u Disneylandu.

Pirates of the Caribbean:
At World's End
promotivni poster
RežijaGore Verbinski
ProducentJerry Bruckheimer
ScenarioTed Elliott
Terry Rossio
Predložaklikovi koje su stvorili:
Ted Elliott
Terry Rossio
Stuart Beattie
Jay Wolpert
UlogeJohnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Geoffrey Rush
Bill Nighy
Stellan Skarsgård
Chow Yun-fat
Jack Davenport
Kevin R. McNally
Naomie Harris
Tom Hollander
Jonathan Pryce
MuzikaHans Zimmer
FotografijaDariusz Wolski
MontažaStephen E. Rivkin
Craig Wood
StudioJerry Bruckheimer Films
DistribucijaWalt Disney Pictures
Datum(i) premijere
25. 5. 2007 (2007-05-25)
Trajanje169 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet300 mil. $[1]
Bruto prihod963,420.425 $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Radnja uredi

Veliki dani piratstva prolaze. Will Turner (Orlando Bloom) i njegova zaručnica Elizabeth Swann (Keira Knightley) udružuju snage sa starim neprijateljem, piratskim kapetanom Barbossom (Geoffrey Rush) kako bi spasili prijatelja Jacka Sparrowa (Johnny Depp) koji je zatočen u Davy Jonesovom čistilištu dok zastrašujući sablasni brod, Leteći Holandez i Davy Jones, pod kontrolom Istočnoindijske trgovačke kompanije šire pustoš preko Sedam mora i uništavaju svaki piratski brod koji susretnu. Ploveći između izdaje, nepovjerenja i divljih i opasnih voda, Will, Elizabeth i Barbossa moraju probiti put do egzotičnog Singaporea i suočiti se sa podmuklim azijskim piratom Sao Fengom (Chow Yun-Fat) koji predvodi bandu plaćenika. Sada zaglavljeni između "Krajeva svijeta", svatko od njih mora izabrati stranu u posljednjoj, divovskoj bitci u kojoj nisu ulog samo njihovi životi i sreća nego i budućnost svih slobodoljubivih pirata koja je ugrožena od šefa Istočnoindijske kompanije lorda Cutlera Becketta (Tom Hollander) i admirala Jamesa Norringtona (Jack Davenport).

Uloge uredi

Zanimljivosti uredi

  • Objavljene umjetničke slike prizora iz filma prikazuju Davy Jonesa kao čovjeka, grad napravljen od brodskih olupina, Crni Biser kako se kreće usred pustinje pune rakova, brod na rubu golemog vodopada, borbu piratske flote i flote Istočnoindijske kompanije na rubu divovskog vrtloga i skup Obalnog Bratstva-devet piratskih vladara koji upravljaju svjetskim morima. Svaki od piratskih vladara, kao dokaz svog položaja, posjeduje piece of eight, doslovno prevedeno-komad od osam. Time se nazivalo španjolske srebrnjake koje se tada koristilo. U nekim prijevodima na hrvatski jezik ti srebrnjaci se nazivaju "osmaci".
  • Neki od piratskih vladara su utemeljeni na povijesnim osobama. Tijekom video najave i objavljenih video isječaka također se pojavljuju zastave nekih povijesnih pirata.
  • U filmu se pojavljuje morska božica Kalipso iz grčke mitologije. Proročica Tia Dalma je u stvari Kalipso, koju je Bratski Dvor (Brethren Court) zatočio u ljudskom tijelu.
  • Rock glazbenik Keith Richards iz sastava Rolling Stones glumi kapetana Teaquea, bivšeg piratskog vladara Madagaskara, koji je otac Jacka Sparrowa i čuvar Piratskog Kodeksa. Richards je navodno zahtjevao da njegova čitava grupa sudjeluje u filmu kao njegova posada. Richards je na snimanju scena u kojima glumi naodno bio toliko pijan da su ga morali pridržavati.

Nastavak uredi

U četvrtom nastavku nisu nastupili Keira Knightley i Orlando Bloom.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi