Za ostala značenja, vidi Pickup (razvrstavanje).

Pickup (dalo bi se prevesti kao podizač ili elektro-magnet, ili samo magnet) je jednostavni elektronički transduktor (uređaj koji konvertira jedan tip energije u drugi) i bilježi mehaničke vibracije, žičanih instrumenata kao što je električna gitara, bas gitara, električna violina, chapmanov stik i pretvara ih u električni signal, koji se onda da pojačati, snimati, odnosno direktno emitirati.[1]

Pickup
elektro magnet
Klasično postavljeni pickupi na električnoj gitari
Klasično postavljeni pickupi na električnoj gitari
Klasično postavljeni pickupi na električnoj gitari

Način rada uredi

Trzanje žica, uzrokuje promjenu magnetskog toka u induktoru, na taj način se inducira elektromotorna sila koja generira izmjeničnu struju preko žica na koje je pickup spojen.[1]

Vrste pickupa uredi

Pickupi sa jednim induktorom uredi

To je jednostavni uređaj sastavljen od magneta i bakrene žice ovite okolo njega pa na taj način postaje induktor.[1] Vibriranje žica u magnetnem polju inducira napetost u induktoru pickupa pa na taj način magnetni pickup pretvara mehaničko gibanje u električno, koje zatim putuje po žicama kao signal, kog se kasnije da lako pojačavati i obrađivati.[1] Karakteristike magnetneg pickupa uglavnom ovise o broju navoja u induktoru i snazi magneta. Jezgre magneta mogu biti iz raznih materijala, ali se današnji pickupi najčešće izrađuju od legura aluminija, nikla i kobalta ili kao |keramički magneti.

Pickupi sa dva induktora uredi

Pickup sa dva induktora poznatiji je pod imenom humbucker, sastavljen iz magnetne ploče, dviju serija čeličnih polova i dva suprotno namotana induktora. Sjeverni pol magneta spojen je sa jednom serijom čeličnih polova, a južni sa drugim. Šum kog pickup primi u jednom induktoru, poništi šum drugog induktora jer su suprotno nabijeni. Na taj način takav pickup do velike mjere otklanja poteškoće, koje imaju pickupi sa jednim induktorom, a istovremeno se sa otklanjem šuma i otklanjaju i neke visoke frekvence žica, pa i to doprinosi konačnom zvuku.

Pickupi s djeljenim induktorom uredi

Takav pickup ima dva odvojena induktora svaki namjenjen polovini žica instrumenta, tako da ta dva induktora obavljaju istu funkciju koju kod ostalih pickupa ima jedan. Induktori su lagano odvojeni svak u svom fizičkom prostoru, ali u zajedničkom kućištu. Primjer takvog pickupa nalazi se na bas gitari - Fender Precision Bass. Induktori takvog pickupa su slično povezani kao oni kod humbucker pickupa sa sličnom namjerom da eliminiraju šum.

Aktivni pickupi uredi

Aktivni pickupi imaju snažniji izlazni signal od pasivnih, ali im je za rad potrebno napajanje, a za to im je dovoljno ono iz jedne 9 V baterije.

Piezoelektrični pickupi uredi

Takvi pickupi se rade od piezoelektričnih materijala kao što su kristal i nekih vrsta keramike.[1] Taj material pod naprezanjem proizvodi električni tok. Piezoelektrični pickupi se najčešće koriste kod akustičnih instrumenta kao što su gitare, violine, kontrabasi, često se koriste i u kombinaciji sa magnetnim pickupima. Oni se najčešće namještaju pod most instrumenta gdje je prenos vibracija žica najveći. Piezoelektrični pickup registrira vibracije žica i na osnovu tog proizvodi izmenični tok struje.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Guitar Pickup (engleski). National High Magnetic Field Laboratory. Arhivirano iz originala na datum 2013-08-01. Pristupljeno 18. 11. 2013. 

Vanjske veze uredi