Philomena (film)

Filomina (engl. Philomena) je britansko-američka filmska drama iz 2013. godine, snimljena po motivima knjige Izgubljeno dete Filomine Li novinara Martina Siksmita, odnosno istinitim događajima vezanim uz slučaj Filomine Li. S obzirom na nezavisnu produkciju, skroman budžet i ograničen broj bioskopa u kojima je prikazan, film je ostvario velik komercijalni uspeh, zaradivši nešto više od sto miliona dolara.

Philomena
kino-poster
RežijaStephen Frears
Producent
Scenario
PredložakThe Lost Child of Philomena Lee; autor:
Martin Sixsmith
Uloge
MuzikaAlexandre Desplat
FotografijaRobbie Ryan
MontažaValerio Bonelli
Studio
Distribucija
Datum(i) premijere
31. 8. 2013 (2013-08-31) (Venecija)
Trajanje98 min.[1]
Zemlja
Jezikengleski
Budžet12 mil. $[2]
Bruto prihod100,1 mil. $[2]

Priča prati život mlade Filomine Li koja 1951. ostaje u drugom stanju, a otac je šalje u manastir kako bi okajala svoj greh. Kaluđerice je odmah posle porođaja teraju da obavlja različite poslove, sve dok se ne navrše četiri godine od trenutka kada je došla u manastir. Nastojnica, sestra Hildegard, prodaje Filominino dete bogatom američkom paru, nedugo pre nego što će devojka konačno bit puštena iz manastira. Posle pedeset godina Filomina kreće u potragu za svojim davno izgubljenim sinom.

Film je režirao Stiven Frirs, a glavna uloga dodeljena je Džudi Denč. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2013. godine. Džudi je za svoju ulogu nominovana za Oskara za najbolju glavnu glumicu, Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu i za Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju žensku ulogu.

Glavne uloge uredi

Glumac Uloga
Džudi Denč Filomina Li
Stiv Kugan Martin
Mer Viningam Meri
Ana Maksvel Martin Džejn
Mišel Ferli Sali Mičel
Barbara Džeford sestra Hildegard
Piter Herman Pit Olsen

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Philomena (12A)”. Pathé. British Board of Film Classification. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-19. Pristupljeno 27. II 2014. 
  2. 2,0 2,1 „Philomena (2013)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 17. V 2014. 

Vanjske veze uredi