Philadelphia soul

Philadelphia soul (ili Philly soul), ponekad se još naziva Philadelphia Sound ili Sweet Philly, je soul stil glazbe kojeg karakterizira bogatstvo funka i veliki utjecaj instrumentalnih aranžmana. Često se u izvedbam 'Philly soul' u pozadini može čuti profinjeni zvuk 'glockenspiela' (glazbeni instrument koji spada u porodicu udaraljki). Smatra se da su prvi temelji žanra položeni na kasno noćnoj radio postaji 'Quiet Storm' i u stilu smooth jazza, koji se spajaju sa R&B-om, ritam sekcijom 1960-ih, tradicionalnim pop vokalna izvedba i nešto većeg naglašenog jazz utjecaja u svojim melodijskim strukturama i aranžmane.

Stil uredi

Zbog naglasa na zvuk, aranžmane i relativnu anonimnost, mnogi izvođači u stilu 'Philadelphiskog soula, često se smatraju proizvođačima žanra[1].

'Philadelphia soul' ili zvuk Philadelphiskih skladatelja i producenata uključuje Thoma Bella, Lindu Creed, Normana Harrisa, Dextera Wansela i timsku produkciju od Genea McFaddena i Johna Whiteheada i Kennya Gamblea i Leona Huffa (drugi par 'Philadelphia International Recordsa'), koji su radili u studiju i razvijali jedinstveni Philadelphiski zvuka koristeći ga kao podlogu za razne vokalne izvedbe. Mnogi od tih glazbenika snimali su sa instrumentalnim sastavom 'MFSB (Mother Father Sister Brother', koji je ima hit skladbu iz 1974. godine "TSOP (The Sound of Philadelphia)". Dodatno se još u 'Philadelphiskom soundu' ističu basista Ronald Baker, gitarista Norman Harris i bubnjar Earl Young, koji su bili članovi sastava 'The Trammps', ali su snimke proizvodili i solo. Njih trojica su bili osnovna ritam sekcija za 'MFSB' i vodili su izdavačku kuću 'Golden Fleece' koja je bila pod 'Philadelphia International', a distribuirali su za 'CBS Records' (sada 'Sony BMG'), nakon čega Harris osniva 'Gold Mind' izdavačku kuću u suradnji s 'SalSoulom'. 'Gold Mind' objavljuje snimke od First Choice, Loleatta Holloway i Love Committee (svi imaju znažajke produkcije Baker/Harris/Young na njihovim materijalima). Njihove hit skladbe "Double Exposure" i "Ten Percent" iz 1976. godine, prvi je komercijalni 12-inčni singl.

U 'Salsoulu' orkestar je bio sastavljen od ključnih svirača 'MFSB'. 'Salsoul' orkestar (kako i njegovo ime implicira) oslanjao se na R&B i latino glazbene ukuse. Orkestrom je u jednom trenutku dirigirao Mike Douglas televizijski vođa sastava i vibrafonist Vincent Montana Jr., drugi osnivački član 'MFSB'-a.

'Philadelphia soul' žanr svoju najveću popularnost je imao tijekom 1970-ih godina i pripremio scenu za konstrukciju disco i suvremene urbane glazbe, koja je nastala kasnije krajem desetljeća.

Istaknuti izvođači uredi

Istaknuti izvođači 'Philadelphia soula' uključuju:

Izvori uredi

  1. "Philly Soul" Arhivirano 2005-05-16 na Wayback Machine-u - Allmusic

Vanjske veze uredi