Phil Silvers (11.5. 1911. – 1.11. 1985.) je bio američki zabavljač i komičar, najpoznatiji po ulozi narednika Bilka u The Phil Silvers Show, popularnom TV-sitcomu 1950-ih.

Phil Silvers
komičar
Silvers na promotivnoj fotografiji za mjuzikl Top Banana.
Biografske informacije
RođenjePhilip Silver
(1911-05-11)11. 5. 1911.
New York, SAD
Smrt1. 11. 1985. (dob: 74)
Century City, Kalifornija, SAD
PseudonimThe King of Chutzpah
SupružnikJo-Carroll Dennison (1945–1950; razvod)
Evelyn Patrick (1956–1966; razvod; 5 djece)
Profesionalne informacije
Zanimanjekomičar
Opus
Djelatni period1937–1983
Znamenite uloge
Sgt. Ernest G. Bilko u The Phil Silvers Show
Marcus Lycus u A Funny Thing Happened on the Way to the Forum
Mister Applegate u Damn Yankees!

Biografija uredi

Rodio se pod imenom Philip Silver u Brooklynu, kao najmlađe od osmero djece u porodici ruskih Židova. Otac mu je bio građevinski radnik, zaposlen na izgradnji prvih njujorških nebodera.

Silvers se show-businessom počeo baviti u dobi od 11 godina, pjevajući u kino-dvoranama u trenucima kada bi se pokvario projektor (što je bio čest slučaj u to doba). Dvije godine kasnije je napustio školu kako bi se profesionalno bavio pjevanjem i nastupom u vodviljima.

Silvers je tada počeo snimati kratke filmove za studio Vitaphone, nastupati u varijete-predstavama, te konačno na Broadwayu, gdje je debitirao u predstavi Yokel Boy. Kritičari su napali predstavu, ali su hvalili Silversa. Nešto kasnije je napisao muzičku reviju High Kickers, a potom otišao u Hollywood kako bi nastupao u filmovima.

Filmski debi mu je predstavljao Hit Parade of 1941 (1940). U sljedećim godinama je nastupao kao karakterni glumac u filmovima MGM-a, Columbije i 20th Century Foxa, u ostvarenjima kao što su Lady Be Good, Coney Island, Cover Girl i Summer Stock. Nakon toga se vratio na pozornicu.

Njegova najbolja kazališna uloga je bila u mjuziklu Top Banana iz 1952. godine. U njoj je glumio Jerryja Bifflea, egocentričnu TV-zvijezdu, za koju se govorilo da je modelirana po tada popularnom Miltonu Berleu. Silvers je za ulogu dobio nagradu Tony, a potom je ponovio 1954. godine u filmskoj verziji, jednom od tada popularnih 3D filmova.

Silvers je vrhunac slave dosegao godine 1955. kao narednik Ernest G. Bilko u popularnom vojničkom TV-sitcomu The Phil Silvers Show. Serija se prestala emitirati na samom vrhuncu popularnosti 1959. godine.

1960-ih je Silvers nastupao u filmovima kao što su It's a Mad, Mad, Mad, Mad World i 40 Pounds of Trouble, te u nedovršenom filmu Marilyn Monroe Something's Got to Give. Godine 1967. je angažiran u jednom od znamenitih britanskih Carry On filmoova, Follow That Camel, parodiju na filmove o Legiji stranaca gdje je tumačio lik sličan "naredniku Bilku". Producent Peter Rogers je nastojao preko njega osigurati uspjeh Carry On franšize u SAD, te mu dao rekordni honorar od £30,000, ali film ipak nije imao dobre rezultatat.

Silversu su brodvejski producenti ponudili ulogu lukavog rimskog roba Pseudola u muzičkoj komediji A Funny Thing Happened on the Way to the Forum. Silvers je odbio, a umjesto njega zaigrao Zero Mostel, i to tako dobro da ju je 1966. godine ponovio u filmskoj verziji. Silvers je, zažalivši zbog toga, ipak dobio priliku zaigrati u tom filmu, ovaj put u ulozi trgovca mesom Marka Lika. Larry Blyden mu je 1972. ponudio glavnu ulogu u novoj kazališnoj verziji Forum, a Silvers je pristao i od predstave napravio hit.

Silvers je od 1945. do 1950. bio oženjen za glumicu i bivšu Mis Teksasa Jo-Carroll Dennison, od koje se kasnije razveo. Godine 1956. se oženio za Evelyn Patrick, koja mu je do razvoda 1966. godine rodila petero djece.

Jedno od djece je bila i glumica Cathy Silvers, koja je u TV-seriji Happy Days tumačilča lik Jenny Piccolo. U jednoj od epizoda te serije se Silvers pojavio u ulozi njenog oca.

Silvers, koga su tokom života mučila depresija i ovisnost o kocki, teško se razbolio u posljednjim godinama svog života. Umro je od srčanog udara u snu u dobi od 74 godine.

Kazališne uloge uredi

Prethodi:
Robert Alda
for Guys and Dolls
Tony Award za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu
1952
za Top Banana
Slijedi:
Thomas Mitchell
za Hazel Flagg
Prethodi:
Hal Linden
za The Rothschilds
Tony Award za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu
1972
za A Funny Thing Happened on the Way to the Forum
Slijedi:
Ben Vereen
za Pippin

Filmografija uredi

Vanjski linkovi uredi