Persona (šve. Persona) je švedski film iz 1966. godine u režiji Ingmara Bergmana. Film prati priču o Almi (Bibi Andešon), mladoj medicinskoj sestri i njenoj pacijentkinji Elizabet (Liv Ulman), poznatoj pozorišnoj glumici, koja je iznenada prestala da govori. Odnos između dve žene postaje napet i granica između sna i realnosti postaje zamagljena. Do kraja filma identiteti Alme i Elizabet postaju spojeni.

Persona
originalni švedski poster
ProducentIngmar Bergman
ScenarioIngmar Bergman
UlogeBibi Andersson
Liv Ullmann
FotografijaSven Nykvist
StudioAB Svensk Filmindustri
DistribucijaAB Svensk Filmindustri (Sweden), Lopert Pictures (US), MGM (2004, DVD)
Datum(i) premijere
18. 10. 1966 (1966-10-18)
Trajanje84 min.
Zemlja Švedska
Jezikšvedski
Bruto prihod250.000 $ (SAD)[1]

Persona je označena kao psihološka drama i moderni horor film i bio je predmet rezova zbog kontroverzne teme filma. Film predstavlja šestu saradnju između snimatelja Svena Nikvista i reditelja Ingmara Bergmana. Kao i ostali Bergmanovi radovi, film je snimljen i radnja se odvija u Švedskoj i bavi se temama bolesti, sumornosti, smrti i ludila.

Persona se smatra jednim od glavnih dela 20. veka prema Suzan Sontag, esejisti i kritičaru, koja navodi Personu kao Bergmanovo remek-delo. Drugi kritičari su ga opisali kao “jedno od većih umetničkih dela ovog veka.” Prema anketi najboljih filmova časopisa Sight and Sound, Persona se nalazi na 17. mestu. Persona je osvojila nagradu za najbolji film na 4. dodeli nagrada Guldbage.

Izvori uredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 231

Vanjske veze uredi