Peng Liyuan (pojednostavljeni kineski: tradicionalni kineski: 彭麗媛pinyin: Péng Lìyuán; 20. novembar 1962 -) je kineska pjevačica narodne muzike, poznata kao jedna od najpopularnijih vokalnih umjetnica u NR Kini. Odrasla je u siromašnoj porodici, a 1980. se priključila Narodnooslobodilačkoj armiji (NOA), ispočetka kao obični vojnik. Njeni pretpostavljeni su brzo prepoznali pjevački talent te je premjestili u jedinice za dizanje morala. Godine 1982. je prvi put nastupila na prestižnoj novogodišnjoj gala večeri CCTV koja se održava povodom kineske Nove godine, a gdje će nastupati svake godine osim 2008. Na Kineskom konzervatoriju muzike je stekla magisterij. U NOA danas služi kao civilni namještenik s činom koji odgovara general majoru.

Peng Liyuan
Lični podaci
PorijekloOkrug Yuncheng, Shandong, NR Kina
Zanimanjepjevačica
Muzički rad
ŽanrKineska narodna muzika, opera
Ostalo
Službene stranicePeng Liyuan's homepage
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Peng.

1980-ih su je prijatelji upoznali s mladim partijskim funkcionarom po imenu Xi Jinping, koji je navodno bio impresioniran njenim izvrsnim poznavanjem muzike kineskih etničkih manjina. Xi joj je predložio brak, a Peng pristala nakon dozvole roditelja, kojima se Xi dopao kao "skroman" i "nanametljiv". Vjenčali su se 1. septembra 1987. Imaju kćer po imenu Xi Mingze koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Otkako se Xi početkom 2010-ih počeo spominjati kao najizgledniji kandidat za titulu "najvišeg vođe", Peng Liyuan uživa neformalni status "prve dame NR Kine".

Izvori uredi

Vanjske veze uredi