Pedro Américo de Figueiredo e Melo (Areia, 29. travnja 1843.Firenza, 7. listopada 1905.) je bio brazilski umjetnik, pisac i pedagog, jedan od najznačajnijih akademskih slikara iz Brazila.

Pedro Américo
akademizam
Autoportret (1895.)
Biografske informacije
RođenjePedro Américo de Figueiredo e Melo
29. travnja 1843.
Brazil Areia, Brazil
(tada Brazil Brazilsko Carstvo)
Smrt7. listopada 1905.
Italija Firenza, Italija
(tada  Kraljevina Italija)
SupružnikCarlota de Araújo Porto-Alegre
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAcademia Imperial de Belas Artes
École des Beaux-Arts
Sveučilište u Bruxellesu
Zanimanjeslikar, pedagog, povjesničar
Opus
MentoriJean-Auguste-Dominique Ingres
Hippolyte Flandrin
Carle-Horace Vernet
Znamenita djela

Godine 1854. preselio se u Rio de Janeiro, gdje je dobio stipendiju za Carsku akademiju lijepih umjetnosti. Školovanje je nastavio u Europi, poglavito na École des Beaux-Arts u Parizu, gdje su mu učitelji bili Jean-Auguste-Dominique Ingres, Hippolyte Flandrin i Carle-Horace Vernet. Américo je dobio niz pohvala za svoje radove, a 1868. godine je i doktorirao u Bruxellesu.

Po povratku u Brazil, naslikao je sliku "Nezavisnost ili smrt!" (Povik s Ipirange), danas jednu od najpoznatijih slika u historiji Brazila, a koja prikazuje princa Pedra u trenutku proglašenja brazilske nezavisnosti. Iako je primarno stanovao u Firenzi, Américo je redovito putovao u Rio te je radio kao profesor i povjesničar umjetnosti.

Bio je oženjen za Carlotu de Araújo Porto-Alegre, kći slikara i diplomata Manuela de Araúja Porto-Alegrea. Za života je dobio nekoliko stranih odlikovanja, a 1889. godine je postao zastupnik u Narodnoj skupštini.

Umro je 1905. godine u Firenzi.