Pavle Jurišić Šturm

Pavle Jurišić Šturm (njem. Paulus Eugen Sturm, srp. Pavle Evgenije Jurišić „Šturm“; Zgorželc, 22. kolovoza 1848. - Beograd, 14. siječnja 1922.) je bio general srpske vojske tijekom Balkanskih ratova te u prvom svjetskom ratu. (1912-1918).

Pavle Jurišić Šturm
Павле Јуришић Штурм
Biografske informacije
Puno ime Pavle Evgenije Jurišić
Rođenje 22. kolovoza 1848.
Njemačka Görlitz, Njemačka
Smrt 14. siječnja 1922.
Srbija Beograd, Srbija
Državljanstvo Srbija srpsko
Nadimak Šturm
Karijera
Čin general
Ratovi Balkanski ratovi
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Cerska bitka
Kolubarska bitka
Zapovijedao Srpska 3. armija

Život uredi

Rodio se 22. kolovoza 1848. godine u Zgorželcu (Lužica), dok je Vojnu akademiju završio u Wrocławu (Šleska). Po završenoj vojnoj školi kao časnik Pruske sudjeluje u francusko-pruskom ratu (1870.-1871.).

Pavle Jurišić kao časnik vojske Srbije uredi

Po izbijanju neprijateljstava između kneževine Srbije i Osmanskog Carstva, dolazi u Srbiju i kao dobrovoljac sudjeluje u srpsko-turskim ratovima (1876.-1878.) sa činom zapovjednik bataljuna, da bi kraj rata dočekao sa činom zapovjednika puka. Tijekom balkanskih ratova zapovijeda drinskom divizijom, koja se posebno istakla u Kumanovskoj bitci probivši tursku obranu. Prvi svjetski rat dočekao je na čelu III. armije. Velikim zalaganjem njegove III. armije spriječen je prodor austrougarskih trupa u Srbiju čime je generalu Stepi Stepanoviću i njegovoj I. armiji omogućeno da izvrši raspoređivanje i odnese prvu pobjedu Antante nad Središnjim silama u Cerskoj bici. Kao zapovijendik III. armije sudjelovao je u operacijama srpske vojske tijekom jeseni 1914. godine, čija je posljedica bila odlučna pobjeda u Kolubarskoj bici. Tijekom združenog napada na kraljevinu Srbiju 1915. godine u kome su sudjelovale Austro-Ugarska, carevina Njemačka i kraljevina Bugarska trupe pod njegovom komandom pružale odlučan otpor XI. njemačkoj armiji sprječavajući njen prodor na Moravsku dolinu.

Pavle Jurišić Šturm umro je u Beogradu 1922. godine.