Paul Felix Nemenyi (Rijeka, 5. lipnja 1895. - Washington, 1. svibnja 1952.), mađarsko-američki fizičar, ekspert mehanike kontinuuma.

Biografija uredi

Rodio se u Rijeci kao Neményi Bodog Pál u obitelji mađarskih Židova. U Rijeci je pohađao mađarske osnovne i srednje škole. Otac Dezso bio je direktor jedne od direkcija u riječkoj Rafineriji nafte, a u Rijeku je došao iz Budimpešte je kao namještenik Opće kreditne banke. U školi je Nemenyi bio osrednji učenik. Za vrijeme srednje škole otišao je u Mađarsku. U Budimpešti je studirao na Politehničkoj školi do 1918. godine. Bio je prisiljen otići iz Mađarske u vrijeme antisemitskih zakona i otišao u Njemačku. Doktorirao je u Berlinu 1920-ih. U istom radu predavao je na Tehničkom univerzitetu. 1927. godine rodio mu se prvi sin. 1930-ih je napisao udžbenik iz mehanike koji je bio u upotrebi na njemačkim fakultetima. Bio je član neke male stranke socijalističkog predznaka ITSK. Kao Židov je dolaskom nacista na vlast 1933. dobio otkaz i uhapšen zbog optužbe za "klevetničke izjave" protiv Hitlerove vlasti, pritvoren na jedan dan pa oslobođen zbog nedostatka dokaza. opet emigrira i zapošljava se u Danskoj u Kopenhagenu, pa je zatim otišao u Veliku Britaniju. Put ga je dalje odnio u SAD gdje je dospio tražeći posao. Bio je na razgovoru za posao na Univerzitetu Princetonu. Komisija ga je proglasila nestabilnom i nepoželjnom osobom, no Albert Einstein se zauzeo za njega te je Nemenyi angažiran na istraživanju pri Državnom sveučilištu u Iowi, gdje je radio za Einsteinovog sina Hansa Alberta. Radio je i po drugim raznim američkim sveučilištima. Ušao u svjetsku povijest kao znanstveni istraživač zaposlen na razvoju atomske bombe. Radio je na projektu izrade mehanizma za njeno aktiviranje. Zbog toga su njegovo kretanje pratila američka ssvezna policija FBI. Kasnih 1930-ih došao je u kontakt s Reginom Wender Fischer, udanom za Hansa Gerhardta Fischera. Bračni par bio je simpatizer komunizma. 1945. godine su se rastali. Nemenyi je umro 1952. godine.

2002. godine izašao je novinski članak u kojem su autori iznijeli tezu da je fizičar Paul Nemenyi mogući biološki otac šahovskog velemajstora Bobbyja Fischera. Dr Nemenyi doista jest pokazivao brigu za Bobbyja i davao je njegovoj majci novac. Žalio se socijalnim službama da mu sin zbog psihičke nestabilnosti majke ne odrasta u poželjnim okolnostima. Okolnosti nisu u cijelosti razjašnjenje, mada se smatra kako je Nemeny vjerojatno doista bio Fischerov otac.

Bio je i borac za prava životinja, pa je tako odbijao nositi vunenu odjeću.

Izvori uredi

  1. Jump up to:1,0 1,1 1,2 1,3 Klub Sušačana Kim Cuculić: Bobby Fischer, Sušačka revija br. 62/63. (pristupljeno 22. VI. 2021.)
  2. Jump up to:2,0 2,1 Židovski biografski leksikon Nemenyi, Paul Felix, Leksikografski zavod Miroslav Krleža (pristupljeno 22. VI 2021.)