Za ostala značenja, vidi Patna (razvrstavanje).

Paṭnā O ovom zvuku pronunciation (hindi: पटना) je glavni grad indijske države Bihar. Suvremeni grad Patna je smješten na južnoj obali rijeke Ganges. Grad također obuhvaća obale rijeka Kosi, Sone io Gandak]]. Patna je približno 25 km duga i 9 km do 10 km široka. Patna je 14. najveći grad Indije s približno 1,8 miliona stanovnika, odnosno 168. najveća aglomeracija na svijetu. Predstavlja najveći grad u istočnom dijelu Indije iza Kolkate. Danas su, zbog veće važnosti Patne, tamo svoja sjedišta i podružnice ustanovila brojne važne kompanije. Grad u posljednje vrijeme raste zahvaljujući bumu na tržištu nekretnina i uslužnog sektora. Također su u njemu ustanovljene i brojne obrazovne institucije.

Osim kao sjedište države i historijski važna lokacija, grad je poznat i po medicinskim institucijama. Patna je zabilježila godišnji bruto proizvod od 31.441 Rs po stanovniku, koji je najviši u in Biharu [1] i bolji od većine metropolitanskih područja Indije [2] Patna je 32. grad po brzini rasta na svijetu i 5. grad po brzini rasta u grad u Indiji.[3] In June 2009, The World Bank ranked Patna je, prema istraživanjima, drugi najbolji grad za osnivanje poduzeća, iza Delhija.[4]

Patna također predstavlja jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjestana svijetu.[5]. Drevna Patna, poznata po imenom Pataliputra, bila je prijestolnica [Magadha Carstvo|Carstva Magadha]] pod dinastijama Haryanka, Nanda, Maurijskom, Sunga, Gupta, Pala i Suri. Pataliputra je također bila poznata koa kulturno io obrazovno središte. U maurijskom periodu (oko 300. pne.)je imala oko 400.000 stanovnika.[6] Ozidano središte, koje stanovnici zovu Patna City je danas glavno mjesto za trgovinu.

U gradu i okolici se nalaze brojna budističkja, hindustička i džainistička mjesta hodočašća kao što su Vaishali, Rajgir , Nalanda, Bodhgaya i Pawapuri, a Patna je također sveti grad za sikhe. Sikh Guru, osnivač i prvi vrhovni komadnat sikske Halsa vojske, Guru Gobind Singh je rodom iz Patne.

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi

Milionski gradovi u Indiji  
AgraAhmedabadAlahabadAmricarAsansolBangalorBopalČenajKoimbatorDelhiDanbadFaridabadHajderabadIndorDžabalpurDžajpurDžamšedpurKanpurKočinKolkataLaknauLudijanaMaduraMirutMumbajNagpurNašikPatnaPunaRadžkotSuratVadodaraVaranasiVidžajavadaVizagapatnam