Pat Garrett and Billy the Kid

Pat Garrett and Billy the Kid (sh. Pat Garrett i Billy Kid) je američki vestern film snimljen 1973. godine u režiji Sama Peckinpah, poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja u historiji žanra.

Pat Garrett and Billy the Kid
RežijaSam Peckinpah
ProducentGordon Carroll
ScenarioRudy Wurlitzer
Uloge
MuzikaBob Dylan
FotografijaJohn Coquillon
MontažaRoger Spottiswoode
Robert L. Wolfe
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
23. 5. 1973 (1973-05-23) (SAD)
Trajanje106 min.
(službena kino-verzija)
122 min.
(premijerna verzija)
115 min.
(specijalno izdanje)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,638.783 $[1]
Bruto prihod11,000.000 $[1]

Naslovni protagonisti, koje tumače James Coburn i Kris Kristofferson su šerif Pat Garrett i njegov prijatelj, znameniti odmetnik Billy Kid. Radnja se odvija 1881. godine nedugo nakon rata u Okrugu Lincoln, oružanog sukoba između suparničkih grupa rančera u kome je sudjelovao Billy Kid i koga Garrett pod optužbom za ubistvo namjerava uhvatiti i odvesti pred sud. Film je prije premijere izazvao veliku pažnju - dijelom zbog toga što je Peckinpah već bio izgradio reputaciju majstora žanra, dijelom zbog toga što se bavio jednim od najpoznatijih ikona Divljeg Zapada, ali i zbog neobičnog castinga. Uloga Billy Kida je povjerena country pjevaču Kristoffersonu, a jednog od članova njegove bande je glumio i popularni folk rock muzičar Bob Dylan, koji je također napisao i pjesme za film, uključujući i Knocking on the Heaven's Door, koji se često navodi kao jedan od najvećih hitova njegove karijere. Samo snimanje su, međutim, obilježili brojni problemi, prije svega vezani uz Peckinpahov alkoholizam, kao i sukobe sa scenaristom Rudyjem Wurlitzerom. Najveći je sukob, pak, nastao kada je James T. Aubrey, zabrinut zbog prekoračenja rokova i budžeta, praktički preuzeo kompletnu produkciju od Peckinpaha i na kraju u kino-dvorane distribuirao značajno skraćenu verziju od koje su se na kraju odrekli ne samo Peckinpah, nego i skoro svi članovi ekipe. Takav je film od strane kritike proglašen razočaranjem.

Integralna verzija, koja se temeljila na Peckinpahovim zamsilima, je pronađena, odnosno distribuirana na videu tek 1988. godine, nekoliko godina nakon Peckinpahove smrti. Ona je ne samo bolje prošla kod kritike, nego i bila proglašena remek-djelom. Peckinpahova verzija je kombinirana sa službenom verzijom u treću verziju koja je bila objavljena na DVD-u 2005. godine.

Uloge uredi

| width="50%" align="left" valign="top" |

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Pat Garrett and Billy the Kid, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno May 7, 2013. 

Vanjske veze uredi