Partizanski spomenik iznad Knina


Monumentalni spomenik na brdu Spas izgrađen je 1969. u spomen na pripadnike NOB-a koji su poginuli tijekom oslobađanja Knina . Izgradnju spomenika na Spasu i još mnoge druge diljem bivše Jugoslavije, inicirao je Josip Broz Tito kako bi pokazao snagu Socijalističke Jugoslavije. Tijekom Domovinskog rata i neposredno nakon njega oštećeni su i uklonjeni mnogi antifašistički spomenici, a među njima i spomenik iznad Knina koji se 1995. stropoštao na tlo postavljanjem eksploziva.

Povijesna pozadina uredi

Bitka za Knin bila je završna faza u oslobađanju Dalmacije od fašističkih okupatora i njihovih kolaboracionista (ustaša i četnika). Ofenzivu je vodio Osmi dalmatinski korpus s 40.000 vojnika od 13. listopada do 3. prosinca kada je Knin oslobođen.

Lokacija uredi

Srušeni spomenik se nalazi na brdu Spas na kojem se i nalazi poznata kninska tvrđava. Lokaliziran je na vrhu jednog od brijegova s kojega se pruža pogled na sjevernozapadni dio Knina. Iako se nalazi na brdu, postoji prohodan puteljak koji vodi do spomenika. Do sada nije bilo ozbiljnije inicijative za obnovu nekad jednog od simbola Knina, a isto tako ne postoji ni spomen-ploča pokraj ruševina spomenika.

[1]