Paris Whitney Hilton rođena 17. februara 1981. godine je nasljednica lanca hotela Hilton, kao i porodičnog bogatstva u nekretninama i investicijama. Bavi se i manekenstvom i glumom.

Paris Hilton
Paris Hilton, 2021
RođenjeParis Whitney Hilton
17. 2. 1981. (1981-02-17) (dob: 43)
New York
Zanimanječlanica otmjenog društva, manekenka, glumica, pjevačica, tekstopisac, modni dizajner
Visina173 cm[1]
RoditeljiRichard Howard Hilton
Kathy Hilton
Website
Official site

Počeci uredi

Rođena je u New Yorku kao najstarije dijete Richarda Hiltona i Kathy Hilton. Ima mlađu sestru Niki Hilton, kao i dva mlađa brata, Barona Hiltona Trećeg i Konrada Hiltona.

Hiltonova je po majčinoj liniji nećakinja dvije holivudske dječije zvijezde iz 70-tih godina, Kim Richards i Kyle Richards. Preko bračnih veza u srodstvu je sa Ža Ža Gabor (mađarska glumica koji je bila u braku sa Konradom Hiltonom, pradedom Paris Hilton) kao i sa glumicom Elizabeth Taylor (glumičin prvi muž, Konrad Nikolson Hilton Mlađi, bio je prastric Paris Hilton).

Kada je Konrad Hilton umro 1979. godine, svojim nasljednicima nije ostavio ništa. Baron Hilton je pokrenuo parnicu i dobio je 1988. godine. Prema magazinu Forbs iz 2005, bogatstvo Barona Hiltona procjenjuje se na oko 1.000.000.000 dolara, a procenjuje se da će Paris Hilton naslijediti oko 50.000.000 dolara.

Hiltonova je promijenila nekoliko domova kao dijete, od Waldorf-Astoria Hotela hotela u New Yorku, do Beverly Hillsa i Hamptona. Trenutno njeni roditelji posjeduju 30 miliona dolara vrijednu vilu u Bel Eru, imanje od 12 miliona dolara u Hamptonu, kao i 10 miliona dolara vrijednu kuću u holivudskim brdima gde njena sestra i ona često odsjedaju i odakle izlaze u provode po klubovima Los Angelesa.

Posle završene gimnazije u New Yorku, iz koje se ispisala pa tek kasnije maturirala, Paris Hilton nije nastavila školovanje.

Hilton je snimila kratki pornografski film sa tadašnjim dečkom Rickom Solomonom koji je objavljen na internetu neposredno pred emitovanje njene reality TV-serije "Jednostavni život" , napravivši senzaciju u medijima. 9. juna 2004. Rick Solomon objavio je i DVD pod nazivom Jedna noć u Parizu (en:One night in Paris). Paris Hilton je prvo tužila Solomona, ali je nagodbom tužba povučena, a Hiltonova je dobila 400.000 dolara i pravo na procenat od zarade filma, a sav novac je dala u dobrotvorne svrhe.

Od 2002. pa do početka 2003. bila je vjerena sa Jasonom Shawnom, modelom kuće Tomi Hilfiger, a 9. maja 2005. objavila je zaruke sa Parisom Lacisom, grčkim bogatašem. Ali, 1. oktobra iste godine, objavila je da su zaruke raskinute. Ubrzo poslije toga počela je izlaziti sa Stavrosem Nijarhosom Trećim, izdankom loze grčkih brodovlasnika, ali je 2. maja 2006. publicist Eliot Minc objavio da je par raskinuo.

Karijera uredi

U proteklih nekoliko godina, Paris Hilton postala je slavna kao televizijska i filmska glumica te kao model. Prema magazinu Forbs, u periodu od 2003. do 2004. zaradila je oko 7.500.000 dolara glumeći na filmu i televiziji, kao i dodatnih 15.500.000 dolara od raznih nastupa. U tom periodu dospjela je na spisak 100 najslavnijih ličnosti na svijetu po magazinu Forbs.

Muzička karijera uredi

Sredinom 2006. izdala je album Paris. A zatim i duet "Goog life" sa Lil Wayne-om 2013.

Volonterski rad uredi

U novembru 2004. priključila se akciji Sean "P. Diddy" Combsa pod nazivom "Glasaj ili umri" čime su željeli podstaći mlade birače na američkim predsjedničkim izborima 2004. Međutim, oštro je kritikovana u javnosti kada se kada se otkrilo da nije ni glasala niti se prijavila da glasa.

Slava uredi

Paris Hilton i njena sestra Niki su poznate po svom mondenskom načinu života. Paris je čak pokušala da od svog imena izgradi "brend" (kao, na primer Donald Tramp).

Njen "divlji" način života tema je članaka raznih tabloida. Godine 2000. časopis National Enquirer objavljuje vijest da je njena veza sa Leonardom Di Capriom mnogo više od prijateljstva. Takođe su je povezivali sa mnogim poznatim ličnostima kao što su glumac Edward Ferlong, bokser Oscar de la Hoja, model Džejson Sho, igrač američkog fudbala Brajan Erlaker, kao i pevač grupe Backstreet boys, Nick Carter.

U jesen 2004, Paris je objavila knjigu Confessions of an Heiress: A Tongue-in-Chic Peek Behind the Pose sa mnoštvom njenih fotografija i savjeta oko njege bogataških pasa. Navodno je za knjigu dobila unaprijed 100.000 dolara. Iako je javnost nije shvatila previše ozbiljno, knjiga je dospjela na listu bestselera časopisa Newyork Times.

Pojavila se na naslovnici martovskog broja Playboya u 2005. godini sa titulom "Seks zvijezda godine" u spisku od 25 najseksepilnijih poznatih ličnosti. Međutim, Hiltonova je kasnije tvrdila da je na naslovnoj strani samo njoj slična devojka, a njen agent nije znao odakle Playboyu te fotografije.

That's hot! uredi

That's hot! (prevedeno sa engleskog "To je super") je uzrečica koju koristi Paris Hilton (iako je prvo počela upotrebljavati Nicol Richi u emisiji Jednostavan život). Godine 2004. Hiltonova je zaštitila tu rečenicu kao trademark (robnu marku) sa željom da garderoba koju kreira nosi tu oznaku.

Tinkerbel uredi

Tinkerbell Hilton rođena 31.oktobra 2002 u Atini, grčka je čiuvauva, kućni ljubimac Paris Hilton. Kupljena je od Grčkog uzgajivača po cijeni od 3.000 €. Tinkerbel se često pojavljivala sa svojom vlasnicom na raznim javnim i društvenim događajima, kao i u sve tri sezone reality emisije The Simple Life.

Godine 2004, bila je "autor" memoara, Dnevnik Tinkerbell Hilton (The Tinkerbell Hilton Diaries), sa pomoćnim piscem D. Resin. Dvanaestog avgusta 2004 Tinkerbell Hilton je nestala kada je neko provalio u imanje Hilton, i raspisana je nagrada od 5.000$. Tinkerbell Hilton je nađena šest dana poslije kod komšija.

U ljeto 2005, Paris Hilton je nezvanično dala Tinkerbell Hilton svojoj majci, za uzvrat dobila manjeg psa Bambija, pošto se Tinkerbell udebljala. Prvog decembara, Tinkerbell Hilton je ponovo viđena sa vlasnicom na raznim društvenim događajima.

Tinkerbel je dobila ime po liku iz romana Petar Pan.

Reference uredi

  1. Paris Hilton Profile in the FMD-database. Retrieved 2008-06-16.

Vanjske veze uredi

{{succession box|before=David Spade i Justin Timberlake| title=voditelj dodjele [[Nagrade Teen Choice|nagrada Teen| years=2004 (sa Nicole Richie)| after=Hilary Duff i Rob Schneider}}