Papa Silvestar I

Silvestar I. je bio trideset i treći papa, nasljednik Miltijada, od 31. siječnja 314. do 31. prosinca 335. Bio je prvi papa koji je na papsko prijestolje stupio nakon Milanskog edikta kojom je legalizirano kršćanstvo u Rimskom Carstvu. Pontifikat, koji je trajao 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, odnosno 8005 dana je osmi po dužini u cijeloj historiji papinstva, te se tokom njega odigrao niz važnih događaja za historiju kršćanstva. O samom Silvestru se, međutim, zna relativno malo. Liber pontificalis navodi da je bio sin Rimljanina po imenu Rufin (Rufinus), kao i da mu je car Konstantin Veliki darovao zemlju i novac za izgradnju i obnovu crkava.

Silvestar I

Pravo ime Silvestar
Papinstvo počelo {{{stolovanje_od}}}
Prethodnik Miltijad
Nasljednik Marko
Rođen ?
Sant'Angelo a Scala, Avellino [1]
Umro Rim, Italija[1]

Za vrijeme Silvestrovog pontifikata su u Rimu sagrađene neke od najpoznatijih rimskih crkava - Bazilika sv. Ivana Lateranskog, Santa Croce in Gerusalemme i Stara bazilika svetog Petra u Rimu. Također je održan i Prvi nikejski sabor, na kome Silvestar nije sudjelovao, ali je poslao dva izaslanika po imenu Vit i Vicentije, koji su odobrili njegove odluke.

Silvestrovo ime se kasnije povezivalo uz legendu o Konstantinovoj darovnici i tzv. Simahovske krivotvorine.

Katoličko spomendan mu je 31. prosinca, posljednjeg dana u godini, koji se po njemu naziva i Silvestrovo. Njegove relikvije nalaze se u crkvi sv. Silvestra u Rimu.

Izvori uredi

  1. „Patron Saints Index: Pope Saint Sylvester I”. Saints.sqpn.com. Pristupljeno 29. XII 2013.