Paolo Učelo (rođen kao Paolo di Dono, ital. Paolo di Dono di Paolo, Paolo Uccello, Firenca 13971475) italijanski slikar koji je bio pionir vizuelne perspektive u umetnosti. Učelo je bio obuzet proučavanjem perspektive. Koristio ju je da bi dobio osećaj dubine u svojim slikama.

Paolo Uccello
Rana renesansa
Portret dame (c.1450)
Metropolitan Museum of Art, New York
Biografske informacije
Rođenje1397.
Firenca
Smrt10. decembar 1475.
Firenca
Nacionalnostitalijanska
Profesionalne informacije
ObrazovanjeLorenzo Ghiberti
Opus
Poljeslikanje, freska
Znamenita djela

Najznačajniji su mu radovi na tri slike koje predstavljaju bitku kod San Romana. Radio je u kasnoj gotičkoj tradiciji i naglašavao je boju, za razliku od klasičnog realizma koji su sledili ostali slikari te epohe.

Život

Izvori o životu Paola Učela su relativno oskudni. Đorđo Vazari je o njemu napisao biografiju 75 godina posle Učelove smrti. Nadimak Učelo (ptičar) je uzeo jer je voleo da slika ptice. Od 1407. sa deset godina je šegrtovao kod čuvenog firentinskog vajara Lorenca Gibertija. Tu je započeo prijateljstvo sa Donatelom. Giberti je uticao na njegov kasnogotički, narativni stil i strukturnu kompoziciju. Primljen je u slikarski ceh 1415. godine. Do 1424. sam je zarađivao kao slikar. Te godine je slikao „Stvaranje i izgon“ u crkvi Santa Marija Novela u Firenci. Time je dokazao svoju zrelost. U to doba naučio je geometriju od Manetija.

U Veneciju je otputovao 1425. da bi radio na mozaicima fasade crkve Svetog Marka. Postoje neki zapisi da je posetio Rim pre povratka u Firencu 1431. Radio je i na freskama u Pratu i Bolonji. Učelo je ostao u Firenci veći deo svog života radeći za različite crkve i patrone. Monohromatsku fresku Ser Džon Haukvud napravio je 1436. Tu je pokazao svoj interes za perspektivu. Konjanik i njegov konj su prikazani kao da se radi o skulpturi.

 
Nikolo Mauruci da Tolentino u bici kod San Romana

Tokom 1443. slikao je figure na satu crkve Santa Marija dela Fjore. Iste godine radio je i na vitražima za istu crkvu. Tokom 1444. i 1445. radio je i u Padovi. U Firenci je od 1447. do 1454. slikao Scene monaškog života za crkvu Santa Minijato al Monte.

Oko 1450 -1456. slikao je tri čuvene slike Bitka kod San Romana. Slike prikazuju pobedu firentinske vojske nad sijenskom vojskom u bici 1432. Slike je radio za palatu Mediči u Firenci. Posebnim perspektivnim oblikom dobio je dubinu scene bojnog polja.

U Urbinu je bio od 1465. do 1469. i radio je za kongregaciju Svetog Sakramenta. Poslednje delo mu je bilo Lov iz 1470. Umro je 1475. u 78 godini .

Svoj precizni analitički um pokušao je da upotrebi kako bi naučnim metodama slikeo trodimenzionalne objekte. Perspektiva sa njegovih slika imala je uticaj na čuvene slikare kao što su Pjero dela Frančeska, Albreht Direr i Leonardo da Vinči.

Spoljašnje veze