Pán Gēng (Zi Xun) 盤庚 (子旬)
Ime predaka (姓): Zi (子)
Osobno ime (名): Xun (旬)
kralj dinastrije Shang
Datumi vladavine:
Posthumno ime: Pán Gēng (盤庚)
Datumi su proleptičkom julijanskom kalendaru

Pán Gēng (kineski: 盤庚, rođen kao Zi Xun, kineski: 子旬) bio je kralj Kine iz dinastije Shang. Najpoznatiji je po tome što je glavni grad dinastije Shang premjestio u Yīn.[1]

U Zapisima Velikog Historičara ga Sima Qian navodi kao devetnaestog kralja Shanga, odnosno nasljednika njegovog starijeg brata Yangh Jie (kineski: 陽甲).

Premještanje glavnog grada se dogodilo u 14. godini vladavine kada se preselio iz Yana u Beimeng (kineski: 北蒙), te mu dao ime Yin (kineski: ); od tog vremena se dinastija Shang još zove i dinastija Yin.

Vladao je 28 godina prema Bambuskim analima i Zapisi Velikog Historičara|Zapisima Velikog Historičara. Dobio je posthumno ime Pán Gēng, a naslijedio ga je mlađi brat Xiao Xin (kineski: 小辛).

Natpisi na kostima iskopanim u Yinxuu sugeriraju da je bio osamnaesti kralj Shanga, odnosno naslijedio starijeg brata Xiang Jiau (kineski: 象甲).[2][3]

U Klasicima historije postoje poglavlje zvano "Pán Gēng", koje sadrži govor koji se tradicionalno pripisuje ovom kraljom; međutim jezik se toliko razlikuje od onog korištenog u Pán Gēngovom vremenu da je gotovo sigurno riječ o suvremenom tekstu.[4]

Izvori i linkovi uredi

  1. Bai, Shouyi (2002). An Outline History of China. Beijing: Foreign Language Press. ISBN 7-119-02347-0. 
  2. „The Shang Dynasty Rulers” (English). China Knowledge. Pristupljeno August 7. 
  3. „Shang Kingship And Shang Kinship” (English). Indiana University. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-09. Pristupljeno August 7. 
  4. Loewe, Michael; Shaughnessy, Edward L. (1999). The Cambridge History of Ancient China – from the Origins of Civilization to 221 B.C.. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-47030-7. 


Pan Geng
Prethodi:
Yang Jia
Kralj Kine
1398. pne. – 1371. pne.
Slijedi:
Xiao Xin