Palazzo Rucellai

Palazzo Rucellai je renesansna palača, harmonički razigrane rustikalne fasade u ulici Via della Vigna Nuova 18 u Firenci.

Palazzo Rucellai
Glavna fasada Palazzo Rucellai
Glavna fasada Palazzo Rucellai
Glavna fasada Palazzo Rucellai
Mjesto Firenca
Država  Italija
Vrijeme gradnje 1447. - 1451.
Naručitelj Giovanni Ruccellai
Vlasnik Porodica Ruccellai
Korisnik Porodica Ruccellai
Tip građevine palača
Arhitektonski stil renesansa
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Leon Battista Alberti
Graditelj Bernardo Rossellino
Tehnički podaci
Broj katova 3
Koordinate: 43°46′N 11°14′E / 43.767°N 11.233°E / 43.767; 11.233
Web www.palazzorucellai

Danas je palača Palazzo Rucellai ponovno vlasništvo porodice Rucellai, a 1990-ih u njoj je bio smješten Muzej fotografija braće Alinari.

Historija Palače Rucellai uredi

Palaču je projektirao Leon Battista Alberti, a izgradio od oko 1447. do 1451.[1]Bernardo Rossellino za bogatog firentinskog trgovca Giovannija Ruccellaja.

Leon Battista Alberti je ideju za izgradnju te zgrade, dobio na osnovu studija rimskih spomenika. On je bio prvi koji je pilastrima podijelio po vertikali fasadu neke firentinske kuće, oni su formirali granicu za velike prozorske bifore na gornjim katovima.[1]

 
Pogled na unutrašnje dvorište

Izgled palače uredi

To je palača od tri etaža, sa unutrašnjim dvorištem, uklopljena među ostale građevine, slične veličine.

Alberti je tom palačom po prvi put u potpunosti izrazio duh humanizma 15. vijeka na području stambene arhitekture. On se vješto okoristio strukturalnim elementima Antičkog Rima; lukovima, pilastrima i vijencima.[2]

Prizemlje je oblikovao pomalo u duhu obrambenog zamka obloživši ga krupnijom rustikom te je tako pojačao dojam čvrstoće i solidnosti objekta.

Kapiteli pilastra oblikovani su u sva tri klasična reda; dorskom, jonskom i korintskom, stvarajući na taj način efekt koji podsjeća na rimski Koloseum.[2]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Albèrti, Leon Battista (talijanski). Treccani. Pristupljeno 8. 6. 2013. 
  2. 2,0 2,1 History of the Palazzo Rucellai (engleski). Institute at Palazzo Rucellai. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-01. Pristupljeno 8. 6. 2013. 

Vanjske veze uredi