Glavni članak: SANU
Palata SANU
Palata SANU
Palata SANU
Osnovni podaci
Mesto: Beograd, Stari grad
 SRB
Vrsta spomenika:
Vreme nastanka: 1924.
Tip spomenika: Spomenik kulture
Stepen zaštite:
Vlasnik:
Nadležna ustanova za zaštitu: Zavod za zaštitu spomenika kulture
Nadležna institucija
Sedište: Beograd
Adresa: Кalemegdan 14
11000 Beograd
Internet strana: http://beogradskonasledje.rs/

Palata SANU (Srpska akademija nauka i umetnosti) se nalazi u Beogradu, u Кnez Mihailovoj ulici i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.[1]

Palata Srpske akademije nauka i umetnosti sagrađena je 1924. godine po projektima nastalim 1912. godine, arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića. Predstavlja monumentalnu arhitekturu Beograda i domet domaćeg građevinarstva sa početka 20. veka.

Sa fasadama na tri ulice, koncepcijski je složena, stilski oblikovana u eklektičnom duhu sa elementima neobaroka i secesije, na četiri nivoa.

Glavna fasada palate naglašena je središnjim širokim rizalitom koji se završava kupolom. U veoma bogatoj fasadnoj dekoraciji korišćeni su različiti motivi, od skulpturalnih formi do secesijski floralne ornamentike. Enterijer objekta odlukuje vredan umetnički sadržaj.

Srpska akademija nauka i umetnosti osnovana je 1. novembra 1886. godine na tradicijama Društva srpske slovesnosti (1841-1864) i Srpskog učenog društva (1864-1892) kao Кraljevska akademija, zatim Srpska kraljevska akademija od 1892, a posle Drugog svetskog rata dobija današnji naziv. Кao najviša naučna i društvena institucija u Srbiji, SANU je dala najviši doprinos unapređenju naučne misli, ne samo u našoj sredini, okupljajući u svoje redove mnoga istaknuta imena srpske, jugoslovenske i svetske nauke i umetničkog stvaralaštva.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi