Pad Italije je jugoslavenski partizanski film snimljen 1981. godine u režiji Lordana Zafranovića, poznat kao jedan od najuspješnijih, ali i kontroverznijih ostvarenja njegove filmografije.

Pad Italije
ŽanrRatni
RežijaLordan Zafranović
ProducentSulejman Kapić
Nikola Popović
ScenarioMirko Kovač
Lordan Zafranović
UlogeDanijel Olbricki
Ena Begović
Gorica Popović
Mirjana Karanović
MuzikaAlfi Kabiljo
MontažaJosip Remenar
StudioJadran film
Centar film
Datum(i) premijere
7. 7. 1981 (1981-07-07)
Trajanje113 minuta
ZemljaSFRJ Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Velkim dijelom je inspiriran događajima iz Zafranovićevog djetinjstva, odnosno godinama provedenim na otoku Šolta za vrijeme okupacije talijanskih fašista u Drugom svjetskom ratu. Protagonist, kojeg tumači poljski glumac Danijel Olbricki, je komandant lokalnog partizanskog odreda na jednom dalmatinskom otoku koji se 1943. godine bori protiv talijanskih snaga i koji, nakon što Italija kapitulira oslobodi otok. Radnja prikazuje kako se nakon toga odaje životnim užicima, velikim dijelom motiviran ljubavi prema lijepoj kčeri lokalnog bogataša (čiji lik tumači Ena Begović), a zbog čega će zanemariti obranu otoku i omogućiti njemačkim snagama i njihovim ustaškim i četničkim saveznicima da se iskrcaju i počine brojna zlodjela nad lokalnim stanovništvom.

Pad Italije je premijerno prikazan na Pulskom festivalu gdje je pobijedio u jednoj od najvećih konkurencija u povijesti te manifestacije. Poslije Pule su se, međutim, zaredale brojne kritike, prije svega iz redova SUBNOR-a, čiji su predstavnici zamjerali prikaz partizana kako se odaju alkoholu i seksu. U javnosti je također ostao upamćen za tadašnji partizanski film neuobičajenim erotskim scenama, a zahvaljujući kojima je Ena Begović u svojoj prvoj ulozi postala velika zvijezda tadašnjeg jugoslavenskog filma.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Danijel Olbrihski Davorin
Ena Begović Veronika
Gorica Popović Božica
Miodrag Krivokapić Andro
Izet Hajdarhodžić Lovre
Dušan Janićijević Ljubo
Ljiljana Krstić Antica
Mirjana Karanović Mare
Dragan Maksimović Rafo
Velimir Bata Živojinović Grgo Krsturin
Snežana Savić Krasna
Frano Lasić Niko
Mira Župan Luce
Tonko Lonza Fra Blago
Miroljub Lešo Vasilij Denisenko, Čerkez
Antun Nalis Sveštenik
Ranko Gučevac Četnik
Alenka Rančić
Zaim Muzaferija

Izvori uredi

Vanjske veze uredi