Pépé le Moko je francuski crno-bijeli gangsterski film snimljen 1937. u režiji Juliena Duviviera, koje se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja poetskog realizma u predratnoj francuskoj kinematografiji, odnosno jednom od preteča film noira.

Pépé le Moko
RežijaJulien Duvivier
ProducentRaymond Hakim
Robert Hakim
ScenarioJacques Constant (adaptacija)
Henri Jeanson (dijalozi)
Julien Duvivier (scenario)
Henri La Barthe (scenario)
PredložakPépé le Moko; autor:
Henri La Barthe (roman)
UlogeJean Gabin
Gabriel Gabrio
Saturnin Fabre
Fernand Charpin
Lucas Gridoux
MuzikaVincent Scotto
Mohamed Ygerbuchen
FotografijaMarc Fossard
Jules Kruger
MontažaMarguerite Beaugé
Datum(i) premijere
28. 1. 1937 (1937-01-28)
Trajanje94 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Henrija Le Barthea. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Jean Gabin, je zloglasni toulonski gangster koji je utočište pronašao u alžirskoj Kazbi, gdje je praktički nedostupan vlastima. Radnja prikazuje kako se zaljubi u francusku turistkinju (čiji lik tumači Mireille Balin), a što koristi policijski inspektor kako bi mu namjestio klopku. Pepe le Moko je postigao ogroman uspjeh, te predstavlja jednu od najpoznatijih uloga u karijeri Jeana Gabina.

Također je ostavio snažan utisak na Hollywood, gdje je već sljedeće godine snimljen remake pod naslovom Algiers, gdje je naslovnu ulogu tumačio Charles Boyer; godine 1955. je snimljen mjuzikl pod naslovom Casbah. Britanski sineast Carol Reed je kasnije izjavio da mu je upravo Pepe le Moko pružio inspiraciju za njegov znameniti film Treći čovjek.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi