Oviraptor je maleni mongolski dinosaur teropod, kojeg je prvi otkrio paleontolog Roy Chapman Andrews, a prvi ga je opisao Henry Fairfield Osborn 1924. godine. Njegov latinski naziv znači "kradljivac jaja", što se odnosi na činjenicu da je prvi primjerak pronađen na hrpi jaja koja su smatrana Protoceratopsovim. Drugi dio naziv znači "ljubitelj ceratopsa", što se također odnosi na već spomenuto otkiće. Osborn je 1924. objasnio da mu je dato takvo ime jer je lubanja Oviraptora bila vrlo blizu jajima (dijelilo ih je samo četiri inča pijeska). Međutim, Osborn je također objasnio da nas naziv Oviraptor "može u potpunosti navesti na pogrešan zaključak što se tiče njegove ishrane i ponašanja."[1] U 1990-im, otkriće oviraptoida Citipatija tijekom gniježđenja je potvrdilo Osbornove sumnje oko imena. To je otkriće pokazalo da su "Protoceratopsova jaja" vjerojatno pripadala samome Oviraptoru i da je primjerak zapravo ležao na njima.

Oviraptor
Ilustracija Oviraptora
Status zaštite
fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Oviraptoridae
Rod: Oviraptor
Osborn, 1924.

Oviraptor je živio tijekom perioda kasne krede, prije oko 75 milijuna godina; definitivno je određen samo jedan primjerak (zajedno sa jajima) iz formacije Djadokhta u Mongoliji, ali postoji još jedan mogući primjerak (također s jajima) iz sjeveroistočne regije Mongolije iz područja po imenu Bayan Mandahu.[2]

Opis uredi

 
Crtež lubanje tipičnog primjerka vrste Oviraptor philoceratops, AMNH 6517
 
Rekonstrukcija glave; napomena: nije poznat izgled krijeste.

Oviraptor philoceratops je poznat od jednog nepotpunog skeleta (AMNH 6517), kao i od gnijezda koje sadrži oko 15 jaja koja su pripojena ovoj vrsti (AMNH 6508).

Dok je postojao, Oviraptor je bio jedan od najpticolikijih dinosaura. Njegov prsni koš je pokazivao nekoliko osobina tipičnih za ptice, uključujući i grupu procesa na svakom rebru, koje su održavale prsni koš suhim. Nomingiai, srodniku Oviraptora, je pronađena trtica (grupa zbijenih kralježaka koji će kasnije držati repna pera ptica). Udubine u koži kod primitivnijih oviraptosaurida, poput Caudipteryxa i Protarchaeopteryxa, jasno pokazuju ekstenzivnu pokrivenost tijela perjem, pernata krila i pernati rep. Postojanje trtice pokazuje da su postojala repna pera i kod Nomingiae, što ukazuje na to da je ova osobina bila česta među oviraptosauridima. Uz to, pozicija u kojoj se Citipati gnijezdio pokazuje da su jaja pokrivali perjem na rukama.[3] Budući da su anatomske sličnosti između ovih vrsta i Oviraptora velike, vrlo je vjerojatno da je i Oviraptor imao perje.

Oviraptora se tradicionalno prikazuje sa prepoznatljivom krestom, kao kod kazuara. Međutim, ponovni pregledi nekoliko oviraptoida pokazuju da ova poznata vrsta sa visokom krestom zapravo pripada rodu Citipati, srodniku Oviraptora.[4] Oviraptor je vjerojatno imao krestu, ali njezina tačna veličina i oblik su nepoznati jer je lubanja jedinog priznatog primjerka zdrobljena.

Klasifikacija uredi

Oviraptor je u početku pripojen ornithomimidima od strane Osborna zbog bezubog kljuna. Osborn je također našao sličnosti sa Chirostenotesom, koji se još uvijek smatra bliskim srodnikom Oviraptora.[1] Barsbold je 1976. godine stvorio novu porodicu koja će sadržavati Oviraptora i njegove bliske srodnike, što Oviraptora čini tipičnim rodom porodice Oviraptoridae.[5]

Dok je originalni primjerak Oviraptora bio u lošem stanju, a posebno slomljena i deformirana lubanja, noviji i potpuniji primjerci oviraptorida su pridodati ovom rodu u 1970-im i 1980-im. Barsbold je 1976. godine dodao još šest primjeraka rodu Oviraptor (uključujući IGM 100/20 i 100/21)[5], ali su oni kasnije reklasifikovani u novi rod Conchoraptor.[6] Jedan primjerak, IGN 100/42, je možda najpoznatiji zbog svoje dobro očuvane lubanje i veličine. Barsbold je 1981. ovaj primjerak klasifikovao u rod Oviraptor[7] i on je reprezentirao Oviraptora u većini popularnih prikaza i u znanstvenim studijama oviraptorida.[8] Međutim, ovaj je primjerak, sa svojom visokom krestom kao kod kazuara, bio ponovno ispitan i otkriveno je da nije toliko srodan Oviraptoru i smješten je u rod Citipati[4]

Ponašanje uredi

 
Rekonstrukcija gniježđenja primjerka

Kao što njegov naziv to pokazuje, za Oviraptora se u početku smatralo da je jeo jaja, zbog povezanosti sa fosiliziranim gnijezdom sa jajima koja su pripojena Protoceratopsu.[1] Ideju o čeljusti koja drobi je prvi predložio H. F. Osborn, koji je vjerovao da je bezubi kljun originalne lubanje, zajedno sa ekstenzijom od nekoliko kostiju ispod ralja, mogao biti "alat za probijanje jaja". Barsbold je 1977. godine prosudio da je snaga kljuna bila dovoljna da probije ljušture školjki koje su pronađene u istoj geološkoj formaciji kao i Oviraptor. Već spomenute kosti formiraju dio glavne kosti gornje čeljusti (maxilla), čija se dva dijela konvergiraju na sredini i formiraju par šiljaka. Ostatak koštanog nepca je, za razliku od svih ostalih dinosaura, bilo prošireno ispod linije čeljusti i guralo bi se u prostor između bezube donje čeljusti. Kljun (rhamphotheca) je pokrivao rubove donje i gornje čeljusti i vjerojatno nepce, kako su pretpostavili Barsbold i Osborn.

Otkriće primjerka Citipatija (srodnog oviraptorsaurida) tijekom gniježđenja je pokazalo da su jaja zapravo pripadala Oviraptoru, a ne Protoceratopsu, kao i to da se tipični primjerak vjerojatnije gnijezdio nego jeo jaja. Međutim, ne mora značiti da Oviraptor nije jeo i jaja, ali njegova ishrana ostaje nepoznata. Jedini potvrđeni skelet vrste Oviraptor philoceratops je imao u stomačnoj šupljini i fosilizirane ostatke guštera, što pokazuje da je on bio barem djelomično mesožder.[9]

U popularnoj kulturi uredi

Zahvaljujući svojem bizarnom, pticolikom izgledu, kao i reputaciji kradljivca jaja, Oviraptor je vrlo popularan u znanstvenoj fantastici koja prikazuje dinosaure. Međutim, skoro svi popularni prikazi Oviraptora se zapravo baziraju na rekonstrukcijama jednog oviraptoida sa visokom krestom, Citipatija, koji za sada nije priznat kao pripadnik roda Oviraptor.

Jedan istaknut primjer Oviraptora u znanstvenoj fantastici je njegovo pojavljivanje u knjizi Jamesa Gurneya, Dinotopia. Gurney ga je preimenovao u "Ovinutrix", što znači "njegovatelj jaja". Oviraptor se često prikazuje u filmovima sa dinosaurima, poput Disneyevog filma Dinosaur, gdje je prikazan dok krade jaje Iguanodona. Pojavio se i u prvoj epizodi televizijske serije Discovery Channela Planet dinosaura, gdje se natječe za hranu sa Velociraptorom. Oviraptor se također pojavio u nekoliko video igara, uključujući i Dino Stalker i Dino Crisis 2, gdje je u stanju pljuvati otrov kao Dilophosaurus iz filma Jurski park. Ruby je mlada ženka Oviraptora koja se sprijatelji sa dinosaurima u TV seriji Zemlje prije vremena.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Osborn, H.F. (1924). "Three new Theropoda, Protoceratops zone, central Mongolia." American Museum Novitates, 144: 12 pp., 8 figs.; (American Museum of Natural History) New York. (11.7.1924).
  2. Dong and Currie, P. (1996). "On the discovery of an oviraptorid skeleton on a nest of eggs at Bayan Mandahu, Inner Mongolia, People's Republic of China." Canadian Journal of Earth Sciences, 33: 631-636.
  3. Paul, G.S. (2002). Dinosaurs of the Air: The Evolution and Loss of Flight in Dinosaurs and Birds. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
  4. 4,0 4,1 Clark, J.M., Norell, M.A., & Barsbold, R. (2001). "Two new oviraptorids (Theropoda:Oviraptorosauria), upper Cretaceous Djadokhta Formation, Ukhaa Tolgod, Mongolia." Journal of Vertebrate Paleontology 21(2):209-213., June 2001.
  5. 5,0 5,1 Barsbold, Rinchen (1976). „A new Late Cretaceous family of small theropods (Oviraptoridae n. fam.) in Mongolia”. Doklady Akademii Nauk SSSR 226 (3): 685–688. 
  6. Barsbold, R. (1986). "Raubdinosaurier Oviraptoren" [na Ruskom]. In: O.I. Vorob’eva (ed.), Gerpetologičeskie issledovaniâ v Mongol’skoj Narod−noj Respublike, 210–223. Institut èvolûcionnoj morfologii i èkologii životnyh im. A.N. Severcova, Akademiâ nauk SSSR, Moscow.
  7. Barsbold, R. (1981). "Toothless dinosaurs of Mongolia." Joint Soviet-Mongolian Paleontological Expedition Transactions, 15: 28-39. [in Russian]
  8. Barsbold, R., Maryanska, T., and Osmolska, H. (1990). "Oviraptorosauria," in Weishampel, D.B., Dodson, P., and Osmolska, H. (eds.). The Dinosauria. Berkeley: University of California Press, pp. 249-258.
  9. Norell, Clark, Chiappe, and Dashzeveg, (1995). "A nesting dinosaur." Nature, 378: 774-776.

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Oviraptor
 Wikivrste imaju podatke o: Ovirpatoru