Otkazivanje (televizija)

Otkazivanje (engl. cancellation) je izraz kojim se u televizijskom žargonu označava odluka producenata neke televizijske serije da se trajno obustavi njeno snimanje. Izraz potiče iz SAD te se u pravilu koristi za TV-serije originalno prikazivane na komercijalnim, odnosno privatnim TV stanicama ili TV mrežama. One se u pravilu financiraju preko prodaje televizijskih reklama emitiranih prije ili u pauzama epizoda TV-serije, a cijena tih reklama ovisi prije svega o gledanosti koje procjenjuju specijalizirane agencije (od kojih je u SAD najpoznatijiji Nielsen). Ukoliko padne gledanost, pada i cijena reklama, a sa njom i mogućnost da televizijska kuća ostvari profit. U tom slučaju, ovisno o prethodno sklopljenom ugovoru sa producentima, TV-kuća može otkazati dalje snimanje ili prikazivanje, te tako omogućiti da se termin prikazivanja koristi za neki drugi, potencijalno profitabilniji sadržaj.

U rijetkim slučajevima otkazivanje može biti motivirano i ne-komercijalnim razlozima kao što su iznenadna smrt ili nedostupnost glavnog glumca, odnosno političke i druge kontroverze.

Vijesti o otkazivanju u nekim slučajevima mogu izazvati burne reakcije u dijelu publike, prije svega među najfanatičnijim poklonicima neke serije, a što uključuje kampanje za "spašavanje" otkazane serije. Jedan od poznatijih slučajeva se zbio 1968. godine kada su fanovi originalne TV-serije Zvjezdane staze uspjeli serijom pisama vodstvu TV-mreže NBC isposlovati snimanje treće sezone. U nekim slučajevima "otkazane" TV-serije mogu dobiti nastavak u obliku kino ili televizijskih filmova, a još rjeđim slučajevima ih otkupi neka druga TV-stanica ili mreža. Jedan od novijih slučajeva se zbio 2018. kada je dvanaest dana nakon otkazivanja od strane TV-kanala SyFy TV-seriju The Expanse otkupio internetski TV-kanal Amazon Prime.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi