Oswaldo López Arellano

Oswaldo Enrique López Arellano (Danlí, 30. lipnja 1921.Tegucigalpa, 16. svibnja 2010.) bio je honduraški general, političar i biznismen, najpoznatiji po tome što je u dva navrata bio predsjednik Hondurasa. Došavši na vlast nakon vojnog udara, López Arellano je tokom svojih mandata vodio diktaturu, a konačno je smijenjen, također u puču, nakon skandala "Bananagate", u sklopu kojega je primio milijunsko mito iz Sjedinjenih Država.

Oswaldo López Arellano
Oswaldo López Arellano

Mandat
3. listopada 1963. – 7. lipnja 1971.
Potpredsjednik   Ricardo Zúñiga Agustinus
Prethodnik Ramón Villeda Morales
Nasljednik Ramón Ernesto Cruz

Mandat
4. prosinca 1972. – 22. travnja 1975.
Prethodnik  Ramón Ernesto Cruz
Nasljednik Juan Alberto Melgar

Rođenje 30. lipnja 1921.
Honduras Danlí, Honduras
Smrt 16. svibnja 2010.
Honduras Tegucigalpa, Honduras
Politička stranka Nacionalna stranka
Supružnik Gloria Figueroa de López
Zanimanje general
Vjera katolicizam
1 López Arellano je od 3. listopada 1963. do 6. lipnja 1965. godine bio de facto državni poglavar koji je vladao izvan ustavnih ovlasti, jer je na vlast došao pučem. Promulgiranjem ustava iz 1965., ozakonio je svoju vladavinu te je kao ustavni čelnik vladao do kraja mandata.

Rodio se u Danlíju u utjecajnoj obitelji; njegov otac se zvao Enrique López, a majka Carlota Arellano. U dobi od 18 godina pridružuje se vojsci, diplomiravši pri ratnom zrakoplovstvu; za vrijeme Drugog svjetskog rata boravio je u Arizoni, gdje se dodatno usavršavao. Dugo godina je držao čin pukovnika, ali je pred kraj svoje vojne karijere unaprijeđen u generala.

Njegov prvi politički angažman bilo je kratko sudjelovanje u radu vojne hunte iz 1956. godine, u sklopu koje je djelovao samo par mjeseci prije nego je ista prepustila vlast demokratski izabranom predsjedniku Ramóu Villedu Moralesu. Nezadovoljan Villedinom liberalnom politikom, López Arellano je 1963. godine predvodio vojni udar, nakon kojega je preuzeo vlast u zemlji; Villeda je nakon puča deportiran u Kostariku. Državni udar izveden je samo deset dana prije zakazanih općih izbora, na kojima su, prema svim prognozama, liberali trebali ponovo osvojiti vlast. Kao predvodnik puča, López Arellano je preuzeo mjesto predsjednika države te je ukinuo ustavna prava i parlament, a zabranio je i sve opozicijske novine. Godine 1965. promulgirao je novi ustav kojim je ozakonio svoj mandat.

Kao diktator je vladao sve do 1971. godine, kada je dopustio održavanje izbora na kojima ga je zamijenio Ramón Ernesto Cruz. Demokratska vlast nije dugo izdržala jer je López Arellano već u prosincu 1972. godine poveo novi državni udar u kojemu je ponovo preuzeo predsjedničku funkciju. Tokom svog drugog mandata, López Arellano je nadzirao veliku zemljišnu reformu koja je započela još 1965. godine, a od 1972. do 1975. je kompletirala svoju posljednju fazu. Pokušavajući izbalansirati nacionalne interese s onim američkim (Sjedinjene Države su i dalje snažno gospodarski eksploatirale Honduras), López Arellano se 1975. godine našao u centru skandala kada je otkriveno da mu je kompanija United Brands Company dala $1,250,000 (i obećala dodatnih $1,250,000) mita kako bi smanjio porez na izvor banana. Izbila je međunarodna afera, u Hondurasu znana kao "Bananagate", koja je dovela do toga da je López Arellano u travnju 1975. godine svrgnut u vojnom udaru, a na njegovo mjesto je došao general Juan Alberto Melgar.

Nakon puča, povukao se iz aktivne politike te postao biznismen. Tokom godina je postao vlasnik nekolicine kompanija diljem Centralne Amerike, a jedna od njegovih kompanija bila je i ugasla aviokompanija SAHSA. Oswaldo López Arellano je umro 16. svibnja 2010. godine u Tegucigalpi tokom operacije raka prostate.