Usermaatre Setepenamun Osorkon II bio je faraon[1] Dvadeset druge dinastije Drevnog Egipta i sin Takelota i kraljice Kapes. Vladao je Egiptom od 872. pne. do 837. pne. iz Tanisa, dinastijske prijestolnice. Nakon što je naslijedio oca, morao se boriti za vlast s rođakom, kraljem Harsieseom A koji je nadzirao Tebu i Zapadne oaze Egipta. Osorkon se nije usudio žešće osporiti Harsieseovu vlast nad tim područjima, ali nakon što je Harsiese umro godine 860. pne. Osorkon II je ustanovio vlast postavivši svog sina Nimlota C kao Visokog svećenika Amuna u Tebi. Mlađi sin Shoshenq je imenovan Visokim svećenikom Ptah u Memfisu. U ovom periodu egipatske historije, vjerska i svjetovna vast su postale nerazdvojne.

Prethodi:
Shoshenq II
Faraon Egipta
22. dinastija
Slijedi:
Shoshenq III
Osorkon II
Privjesak s likovima Ozirisa, Izide i Horusa danas izložen u pariškom Louvreu. Kartuš Osorkona II se nalazi na pijedestalu, a za lice Ozirisa se vjeruje da predstavlja faraona.
Vladavina 872837. pne.
Nomen Osorkon
Praenomen Usermaatre Setepenamun
Zlatni Horus Werpehti huimentiu
Nebty naziv Zemapeseshtimizaiset
Horusovo ime Kanakht Mery-Maat/Khaemwaset
Grob Nekropola u Tanisu

Osorkonovu je vladavinu karakterizirala izgradnja hramova, kao i nastojanje da se zaustavi širenje Asirije na područja Levanta. Godine 853. pne. Osorkonovi egipatski kontingenti su sudjelovali na strani Izraela i Byblosa u bitci kod Qarqara protiv Asiraca.

Izvori uredi

  1. [1] Osorkon (II) Usermaatre