Orofern od Kapadokije

Orofern Nikefor (na grčkom Oρoφέρνης Nικηφόρoς, 2. vijek pne.) bio je kralj Kapadokije u periodu od 158. pne. do 154. pne. Njegovi roditelji nisu poznati, ali ga je zajedno s još jednim dječakom usvojila Antiohida, kapadokijska kraljica koja nije mogla sama začeti djecu, te mužu Arijaratu IV predstavila kao vlastite dijete. Kada je konačno uspjela začeti svoje dijete - budućeg kralja Arijarata V, Orofern je poslan u Joniju.

Kovanica koju je izdao Orofern, kralj Kapadokije, Britanski muzej.

Godine 158. pne. je Arijarat odbio ponudu seleukidskog kralja Demetrija da se oženi za njegovu sestru. Uvrijeđeni Demetrije je na Kapadokiju poslao vojsku, svrgnuo Arijarata i na prijestolje postavio Oroferna. Arijarat je pobjegao u Rim i tamo tražio vojnu intervenciju. Orofern je, pak, i sam godine 157. pne. poslao u Rim ambasadore koji su isposlovali sporazumno rješenje - Arijarat će se vratiti na prijestolje, ali će ga morati dijeliti s Orofernom.

Aranžman, međutim nije dugo potrajao, prije svega zbog toga što je Orofern, za razliku od Arijarata, bio sklon razvratu i luksuznom načinu života. Nastojeći ga održati je narodu nametao poreze, ubijao podanike kako bi konfiscirao imovinu, a na kraju čak i opljačkao Zeusov hram. Zbog svega toga se protiv Oroferna podigao narod, natjeravši ga na bijeg u Siriju i ostavivši Arijarata kao jedinog vladara. U Antiohiji je Orofern postao dijelom zavjere protiv Demetrija. Kada je ona razotkrivena, Demetrije ga je bacio u lance, ostavivši ga na životu kao sredstvo diplomatskog pritiska protiv Arijarata.

Izvori uredi

Napomene uredi

Greška u referenci: <ref> oznaka s imenom "diod_31.3_poly_32.25_app_47_livy_47_just_35.1" definirana u <references> nije korištena u ranijem tekstu.