Opsada Sarda (498. pne.)

Opsada Sarda 498. pne. predstavlja događaj s početka Jonskog ustanka kada su maloazijski Grci iz pomoć Atene i Eretrije uspjeli zauzeti i spaliti Sard, glavni grad perzijske satrapije Lidije. Iako ponižavajući po Perzijance, ovaj događaj nije imao odlučujući značaj za dalji tok sukoba.

Opsada Sarda (498. pne.)
Segment Jonski ustanak & Grčko-perzijski ratovi
Datum 498. pne.
Lokacija Sard, Lidija
Ishod Grci razaraju Sard
Teritorijalne
promjene
Bez promjene; Perzija zadržala Sard
Sukobljene strane
Jonjani,
Atena,
Eretrija
Perzijska Monarhija
Komandanti i vođe
Aristagora,
Eualkid
Artafern
Snage
5000 ljudi,
25 brodova
6000 ljudi
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznati

Pozadina uredi

Nakon što je podigao ustanak protiv perzijske vlasti, miletski tiranin Aristagora je otišao preko Egejskog mora tražiti pomoć od grčkih polisa. Dok su ga Spartanci i njihov kralj Kleomen I odbili, Atena i Eretrija su imale više sluha te poslali 20, odnosno 5 brodova s vojnicima u pomoć ustanicima.

Zajednička atensko-eretrijsko-jonska ekspedicija se iskrcala kod Sarda u trenutku kada je perzijski satrap Artafern bio zauzet opsadom Mileta. Aristagora je ostao voditi obranu Mileta, dok je komandu nad vojskom dao svom bratu Haropinu.

Tok bitke uredi

Grci su uspjeli iznenaditi Perzijance te zauzeti i spaliti grad. Međutim, perzijska citadela se uspjela održati, te ju je Artafern iskoristio kao bazu za svoju vojsku.

Posljedice uredi

Uništenjem Sarda, grada na Kraljevskoj cesti Perzijancima je zadan težak, ali ne i odlučujući udarac. Stanovništvo Lidije se, pak, okrenulo protiv Grka, te ih prisililo na povlačenje prema Efezu. Tamo ih je iste godine sustigao Artafern i porazio u bitci.

Izvori uredi