Opština Kolašin

Opština Kolašin pripada sjevernom i središnjem području Crne Gore. Nalazi se na 954m nadmorske visine.

Kolašin
Grb Kolašina
Grb
Položaj Kolašina
Položaj Kolašina
Položaj ° N ° E
Gradonačelnik
Površina km²
Stanovništvo
 - grad
 - opština
 - gustina
(popis 2003.)


ljudi/km²
Vremenska zona
 - Obično
 - Leti

CET (UTC +1)
CEST (UTC +2)
Pozivni broj +382
Tablice KL
Zvanična stranica www.kolasin.me/

Geografija uredi

Po veličini teritorije opština Kolašin zauzima šesto mjesto u Republici Crnoj Gori sa površinom od 894 km² . Kolašin se prostire u gornjim i srednjim tokovima rijeka Tare i Morače. Okružen je planinskim grebenima i vrhovima planina: Sinjajevine, Bjelasice, Komova i Vučja. Naselje Kolašin su osnovali Turci 1651. kao svoje utvrđenje i karavansku stanicu od primorja prema sjeveru.

Naseljena mesta uredi

U opštini se nalazi 77 naselja. Izvršene su izmene u broju naselja u opštini u odnosu na stari Zakon o teritorijalnoj organizaciji: neka naselja su modifikovala svoja imena: Gornja Rovca Bulatovići, Osretci, Raičevina, Smrče i Cerovice imaju nova imena: Gornja Rovca-Bulatovići, Osreci, Rajičevine, Smrčje i Cerovica. Formiran je i jedan broj novih naselja: Bašanje Brdo, Biočinovići, Gornji Pažalj, Donji Pažalj, Zavraca, Podi i Rogobore[1]

Stanovništvo uredi

Prema popisu iz 2011. godine opština ima 8.380 stanovnika.

Nacionalni sastav stanovništva opštine po popisu 2011. godine uredi

Nacionalni sastav (sa udelom preko 1%)
Crnogorci
  
4812 57.42%
Srbi
  
2996 35.75%
ostali
  
249 2.97%
neizjašnjeni
  
323 3.85%

Verski sastav stanovništva opštine po popisu 2011. godine uredi

Verski sastav (sa udelom preko 1%)
Pravoslavci
  
7795 93.02%
ateisti i agnostici
  
80 0.95%
ostali
  
357 4.26%
neizjašnjeni
  
148 1.77%

Jezički sastav stanovništva opštine po popisu 2011. godine uredi

Jezički sastav (sa udelom preko 1%)
Srpski jezik
  
4881 58.25%
Crnogorski jezik
  
3052 36.42%
ostali
  
241 2.88%
neizjašnjeni
  
206 2.46%

Saobraćajna povezanost uredi

Kolašin ima povoljan turističko geografski položaj i svrstava se u značajan tranzitni turistički centar u Crnoj Gori, jer kroz njega prolazi pruga BeogradBar, kao i magistralni put PodgoricaBeograd.

Udaljenost Kolašina od nekih važnijih lokacija u ukruženju i Crnoj Gori:

Turizam uredi

Kolašin mnogi nazivaju i vazdušnom banjom imajući pritom u vidu izvanredne i veoma povoljne klimatske uslove. Području Kolašina izuzetnu vrijednost daju planine koje ga okružuju. Sve te planine su ispresijecane planinarskim transverzalama kojima se, naročito ljeti, kreću planinari i izletnici, odlazeći u posjetu pojedinim predjelima. Posebno ih privlače vrhovi kojih na ovim planinama ima zaista mnogo. Na Sinjajevini je najpoznatiji Jablanov vrh (2203 m), na Bjelasici Troglava (2075 m) i Zekova Glava (2116 m), zatim [Komovi] (2484 m) i dr. Neke od ovih planina, kao Bjelasica, obiluju izuzetnim terenima za smučanje, koji se nalaze na svega par kilometara od grada. Posebno mjesto među prirodnim ljepotama su pejsaži kanjona, planinskih ljepotica rijeka Tare, Morače i Mrtvice. U Kolašinu se nalazi jedinstvena botanička bašta koja predstavlja pravi dragulj u pogledu flore kontinentalnog dijela Crne Gore.

Biogradska Gora i Biogradsko jezero uredi

Najznačajnija lokalna atrakcija je Nacionalni park Biogradska gora koji se nalazi između planinskih vrhova Bjelasice i zauzima površinu od 4.000 ha, od čega je pod šumom oko 2.600 ha, a ostatak čine planinski pašnjaci i livade. Biogradska gora predstavlja jednu od tri poslednje prašume u Evropi. U središtu Nacionalnog parka nalazi se Biogradsko jezero koje je pravi biser planine Bjelasice, a pripada glupi ledničkih jezera koji se u narodu još i zovu „gorske oči“.

Komovi uredi

Sa svojih 2500 metara ovaj troglavi Dinarski titan para nebo iznad jugoistočne Crne Gore. Ali, Komovi su oduvijek bili mnogo više od planine. Oni su neiscrpna inspiracija, kako za pjesnike, planinare i putopisce, tako i za obične smrtnike koji ih pohode u potrazi za mirom, ljepotom, inspiracijom, slobodom. Ko jednom stigne do Komova uvijek im se vraća punog srca, veli lokalno stanovništvo. Zato što se njima od davnina pjeva, zato što se tu vile okupljaju i na njihovim izvorima kupaju i što je ovom kraju priroda podarila najbolje iz svog arsenala ljepote.

Kada se popnete na Vasojevićki, Ljevorečki ili Kučki Kom vidi se pola Crne Gore kao na dlanu. U daljini su Bjelasica i Prokletije, rijeke Lim i Tara, a u prostranoj udolini nalazi se lednik. Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvirene cirkovima. Međutim, imaju čitav splet blagih, dugih, zelenih grebena nad dubokim rječnim dolinama. Veliki broj izvora i vrela, kao i mreža rijeka i pritoka upotpunjuju morfološke odlike Komova i čine ih izuzetnim planinskim područjem. Podnožjem se prostiru pašnjaci, livade, šume bukve, jele, smrče, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet.

Manastir Morača uredi

Na području Kolašina postoji dosta značajnih kulturno - istorijskih spomenika iz starije prošlosti, koji su odavno našli značajno mjesto u istoriji i našoj kulturnoj baštini. Najznačajniji od tih spomenika je Manastir Morača koji se nalazi na desnoj obali istoimene rijeke. Sazidan je 1252. godine. Podigao ga je Stefan, sin Vukanov a unuk Stefana Nemanje. U manastiru se nalazi freskaGavran hrani proroka Iliju“.[2]

Sport uredi

U Kolašinu postoji nekoliko uspješnih sportskih kolektiva među kojima se izdvojio Košarkaški Klub Gorštak, koji je iznjedrio nekoliko vrhunskih sportista među kojima je najpoznatiji bivši igrač Budućnosti, Partizana, Kindera, grčkog Panatinaikosa, a sada član španske Granade Vlado Šćepanović.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi