Umar ibn Abd al-Aziz (cca. 682 - februar 720) [1] (arapski: عمر بن عبد العزيز‎) je bio omejadski kalif koji je vladao od 717. do 720. Bio je rođak ranijeg kalifa, odnosno sin Abd al-Malikovog mlađeg brata Abd al-Aziza. Također je bio praunuk Umar bin Al-Khattaba, jednog od suputnika proroka Muhameda.

Omar II
عمر بن عبد العزيز
Vladavina 717-720
Prethodnik Suleiman ibn Abd al-Malik
Nasljednik Yazid bin Abd al-Malik
Puno ime Umar ibn Abd al-Aziz
Dinastija Omejadi
Otac Abd al-Aziz ibn Marwan
Majka Umm Asim bint Asim
Rođen/a 2. novembar 682
Medina ili Egipat
Umro/la februar 720.
Alep
Religija islam

Prije dolaska na prijestolje je služio kao guverner Medine kalifa Al-Valida I, a potom i njegovog nasljednika Sulejmana. Tamo se istakao čestitošću i sklonošću da sve odluke donosi uz prethodno savjetovanje sa lokalnim skupštinama, zbog čega iz Medine nije išla nijedna pritužba u prijestolnicu Damask, a iz današnjeg Iraka su se tamo doseljavale izbjeglice pred okrutnom vladavinom guvernera Al-Hajjaj bin Yousefa. Kada se Sulejman razbolio, a nije imao odraslih sinova, prihvatio je Omara kao nasljednika. Omar je na prijestolje stupio godine 717.

Omarovu kratku vladavinu je obilježio težak poraz, odnosno neuspjeh pokušaja da se zauzme Carigrad, što je predstavljalo prekretnicu bizantsko-arapskih ratova. Sa druge strane, arapski izvori slave Omara zbog njegove pobožnosti i skromnosti; pod njegovom vladavinom je otpočelo prikupljanje hadisa, a poznat je i po velikodušnom dijeljenju sve svoje imovine sirotinji. Također je strogo primjenjivao šerijatsko pravo, donijevši ukaze kojim se zabranila dotada uobičajena praksa da se muškarci i žene zajedno kupaju. Njegova politika je izazvala nezadovoljstvo velikodostojnika koji su potkupili slugu da ga otruje. Omar je na samrti pomilovao počinitelja. Naslijedio ga je rođak Jezid II.

Sunitska tradicija Omara slavi kao prvog mudžadida, odnosno "obnovitelja" u historiji islama.

Izvori uredi

  1. „Umar II - Britannica Online Encyclopedia”. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-09. Pristupljeno 2011-10-30. 

Literatuzra uredi

Prethodi:
Sulejman
Kalif
717–720
Slijedi:
Yazid II