Obračun kod O.K. Corrala

Obračun kod O.K. Corrala (engleski: Gunfight at the O.K. Corrall) je incident, odnosno sukob vatrenim oružjem koji se dogodio 26. oktobra 1881. na ulici grada Tombstone na teritoriji (u današnjoj državi) Arizona u SAD, a koji se smatra najpoznatijim od svih oružanih sukoba u historiji američkog Divljeg zapada. U njemu je sudjelovao federalni šerif Virgil Earp zajedno s braćom Wyattom i Morganom te Wyattovim prijateljem Docom Hollidayem na jednoj; te tzv. Kauboji okupljeni oko Ikea Clantona na drugoj strani. Sukob je predstavljao eskalaciju dugogodišnjih napetosti u gradu između dviju frakcija stvorenih na ekonomskoj, socijalnoj i političkoj bazi - Kauboja, koji su tradicionalno podržavali demokrate te se uzdržavali krađom stoke i sitnim kriminalom, te nove gradske elite koja je podržavala republikance i zahtijevala red i zakon. Same okolnosti koje su dovele do okršaja su predmet kontroverze, ali se zna da je okršaj trajao 30 sekundi prilikom kojih je ispaljeno 30 metaka; pred samu pucnjavu su pobjegli Clanton i Billy Claiborne, dok su trojica Kauboja - Billy Clanton, Tom McLaury i Frank McLaury ubijeni; Doc Holiday i dva brata Earp su ranjeni, dok je jedino Wyatt ostao neozlijeđen. Sukob je doveo do toga da se Earpovima sudilo za ubistvo, ali je suđenje završilo oslobađajućom presudom.

Obračun kod O.K. Corrala
Tombstone 1881.
Sudionici/učesnici9
LokacijaTombstone, Teritorija Arizona, SAD
Rezultat3 mrtva, 3 ranjena

Sam obračun nije značio kraj nasilja. 28. decembra 1881. je Virgil Earp obogaljen prilikom pokušaja atentata, a 18. marta 1882. je ubijen Morgan Earp. Ti su događaji doveli do nove eskalacije u kojoj su različite policijske agencije nastojale uhapsiti različite strane u sukobu, odnosno međusobne potjere poznate kao Earpova vendetta.

Iako je duboko podijelio lokalnu, pa i širu javnost, obračun je relativno brzo zaboravljen. Međutim, nakon što je 1931. Stuart N. Lake objavio Earpovu biografiju Wyatt Earp: Frontier Marshal taj je događaj shvaćen kao jedan od ključnih u historiji Divljeg Zapada, te otada postao predmetom brojnih vestern-filmova, kao i dijelom američkog nacionalnog folklora.

Vanjske veze uredi

31°42′50″N 110°04′03″W / 31.71389°N 110.06750°W / 31.71389; -110.06750