Obelerio Antenoreo

Obelerio degli Antenori (također poznat i kao Antenoreo; ? - 832) bio deveti (sedmi po historijskim zapisima) dužd Venecije koji je vladao od 804. do 811.

Pripadao je pro-franačkoj frakciji u Veneciji, koja se okupila oko treviškog biskupa Fortunata. Uz njegovu pomoć je 803/4. uspio svrgnuti pro-bizantskog dužda Giovannija Galbaia. Iako je za su-dužda imenovao svog brata Beata, koji je sve vrijeme bio bizantski simpatizer, svoju je odanost Francima iskazao formalno priznavši Karla Velikog za svog sizerena, kome se na Božić 805. otišao pokloniti u Aachen te uzeo Frankinju za suprugu, koja je prva dogaressa koja se spominje u historijskim zapisima.

Savez sa Francima je, međutim, kratko potrajao. Kada je bizantski car Nikifor I na Veneciju poslao flotu pod patrikiosom Niketom, Obelerio je na to reagirao poslavši bizantskom caru taoce i pristavši da ode u Carigrad kako bi mu se poklonio. Nakon povratka u Veneciju je Obelerio još jednog svog brata po imenu Valentino proglasio su-duždom.

Godine 809. su Franci i pro-franački Venecijanci na to reagirali pohodom koji je organizirao Pipin od Italije. Iako su Franci uspjeli zauzeti brojne teritorije, šestomjesečna opsada grada je završila neuspjehom. Obeleria je, međutim, pro-bizantska frakcija u gradu počela smatrati nepouzdanom, te je 811. svrgnut i zamijenjen Angelom Partecipazioom.

Obelerio se sklonio u Carigrad gdje je u egzilu proveo gotovo dvadeset godina. Odatle je pobjegao kako bi se, vjerojatno uz pomoć franačkog cara Lotara I, pokušao vratiti na vlast oružanim putem. Trupe novog dužda Giovannija I Partecipazija su ga, međutim, porazile. Obelerio je zarobljen, te mu je odrezana glava.

Izvori uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Giovanni Galbaio
dužd Venecije
804–811
Slijedi:
Agnello Participazio