Nulta godina (Kambodža)

Nulta godina (kmerski: ឆ្នាំសូន្យ chhnam saun) je termin iz kambodžanske političke historije koji se koristi za označavanje dolaska na vlast Crvenih Kmera 1975. godine; termin je nastao kao analogija terminu godina prva, koji se koristio u sklopu Francuskog revolucionarnog kalendara. Iako Crveni Kmeri, kao francuski revolucionari, nisu mijenjali kalendar, njihov dolazak na vlast označio je radikalan raskid sa svim prijašnjim režimima i sustavima te uspostavljanje novog društvenog i političkog poretka u zemlji, koji će biti zaslužan za smrt oko četvrtine tadašnje populacije.

Ideološka osnova koja je stajala iza nulte godine tvrdila je kako novi se novi sustav može uspostaviti samo ako se stari sustavi u potpunosti unište, a njihova ostavštvina izbriše. Tek tada, nova kultura može doći na svoje mjesto, ali se s njom počinje od samog početka, od tzv. nulte godine. Elementi starih sustava u Kambodži su od 1975. pa do kraha vladavine Crvenih Kmera mahom uništavani i/ili proganjani, dok su njihovi predstavnici bili žrtve masovnih pokolja.[1][2]

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Ponchaud, François (1978). „Cambodia: Year Zero”. Internet Modern History Sourcebook. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-14. 
  2. Pilger, John (1979). Year Zero: The Silent Death of Cambodia (Documentary)”. Associated Television (ATV) (1979) (UK) (TV).