Noting Hil je oblast u zapadnom delu Londona, u opštini Kensington i Čelzi. Poznat je po karnevalu koji se održava na ulicama kao i otvorenoj pijaci u ulici Portabelo Roud.[1] U svetu je poznat i po istoimenom filmu koji je na srpski preveden kao Ja u ljubav verujem.

Položaj i karakteristike uredi

Noting Hil se nalazi zapadno od centra Londona, nešto severnije od Kensingtonskog parka u kome se nalazi Kraljevska palata. Noting Hil, kao što i samo ime kaže, se nalazi na brdu koje se sada zbog gustine izgrađenih objekata ne može jasno videti. Stoga nisu ni precizno određene granice ove regije. Iako cela regija nije prevelika u njoj se odvajaju posebne oblasti koje su podeljene glavnim ulicama: Ledbrok Grou, Niting Hil Gejt, Portabelo Roud, Vestborn Grou i Severni Kensington.

Portabelo Roud uredi

Najprepoznatljiviji deo ovog naselja je kraj oko ulice Portabelo roud. Tu se nalaze karakteristične kuće od samo par spratova čiji su bočni zidovi međusobno povezani. Sve kuće su skladno vezane sa identičnim brojem spratova. Ove kuće u samoj ulici Portabelo su obojene različitim bojama i čine veoma interesantno mesto za posetu turista. Najznačajnije dešavanje u ovom kraju je otvorene pijaca u ulici Portabelo. [2] Uglavnom se podaju suveniri kao i polovna roba i dragocenosti. Omiljena je destinacija za skupljače antikviteta i starih i retki knjiga. Ova ulica je omiljena zbog scena iz poznatog filma koji je sniman u ovoj ulici, a posebno plava vrata od kuće u kojoj živi glavni lik u ovom filmu koga je glumeo Hju Grant.

Noting Hil Gejt uredi

Noting Hil Gejt, što u prevodu znači Kapija Noting Hila je dobila naziv po kapiji koja se nalazila na tom mestu. Ona je služila za naplatu putarine koja je služila za održavanje veoma značajnog puta koji je povezivao centar Londona sa periferijom. Kapija je uklonjena u 19. veku. Danas se ovde nalazi stanice Londonskog metroa istoimenog naziva.

Vestborn Grou uredi

Vestborn Grou je ulica koja se proteže Noting Hilom od istoka ka zapadu. Ulica je označena kao modno stecište sa brojnim lokalima u kojima se prodaje unikatna odeća. Takođe jedan od najznačajnijih događaja ne samo u ovom kraju već i u čitavom Londonu je ovdašnji karneval koji se održava u ovoj ulici. Karneval se održava svake godine u avgustu i traje dva dana. Neprestano se održava od 1965. godine.

Severni Kensington uredi

Iako je zapravo susedna regija smatra se delom i u Noting Hilu. U ovom kraju živi veliki broj došljaka i sastav stanovništva je veoma izmešan pa se smatra jednim od najkosmopolitantskijim krajem sveta. Pored Jevreja, Španaca, Jamajčana i drugih, ovde i u susednim krajevima kao što je Šepards Buš je stecište velike zajednice ljudi sa Balkanskog prostora.

Zanimljivosti uredi

Srbi posećuju ovaj kraj zato što se u blizini nalazi Crkva Svetog Save i dom Episkopa Nikolaja.[3] Takođe u neposrednoj blizini se nalazi i hotel Ravna Gora, koji karakterišu brojni znakovi četničkog pokreta kao i srpska, četnička i britanska zastava na ulazu u hotel. [4]

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi