Nostalgija (film)

Nostalgija (ruski: Ностальгия) je sovjetsko-italijanski igrani film koga je 1983. režirao Andrej Tarkovski. Protagonist je suvremeni sovjetski historičar koji u Italiji istražuje život ruskog kompozitora koji je tamo živio u 18. vijeku. Tarkovski je tokom snimanja došao u otvoreni sukob sa sovjetskim vlastima, zbog čega je odlučio da ostatak života provede na Zapadu.

Nostalgija
Ностальгия
Omot DVD-a
RežijaAndrej Tarkovski
ScenarioTonino Guerra
Andrej Tarkovski
UlogeOleg Jankovski
Erland Josephson
Domiziana Giordano
FotografijaGiuseppe Lanci
Datum(i) premijere
5. 1983 (1983-05)
(Francuska)
Trajanje125 min.
Zemlja Sovjetski Savez
 Italija
Jezikruski / italijanski

Radnja uredi

Tema filma su lutanja i maštarije jednog Rusa koji u Italiji traga za svojim zemljakom - za kompozitorom iz 18. veka Zasnovskim, u čijem se jednom pismu može pročitati „ideja o tome da se ne vraćam u otadžbinu koja me ubija“. Iskustvo tog muzičara se paralelno proteže sa iskustvom intelektualca iz filma ali i sa iskustvom samog režisera.

Junak filma, Gorčakov, prepun je oduševljenja za lepotu italijanskog kulturnog predanja i za lepotu pejzaža ali sve to na kraju i dovodi u sumnju i negira - ne odlazi u muzej da vidi Frančeskovu sliku „Madona“. Odbija takođe i da na bilo koji način opšti sa devojkom prevodiocem, bilo da je to reč, poezija ili seks. Suprotstavlja joj nemogućnost opštenja, nepredvidivost poezije i sveobraznost ruske duše nedostupne jednom evropejcu.

Vanjske veze uredi