Noriaki Kasai

Japanski skijaš skakač, trener

Noriaki "KAMIKAZE" Kasai (葛西 紀明 Kasai Noriaki?), (Shimokawa, Hokkaidō, 6. jun 1972.-) je japanski skakač skijaš.

Noriaki Kasai

Član je Čučija hom kluba. Karijeru u svetskom kupu počeo je u Tanderbeju 1989.godine a ostvario je pobedu na šampionatu u letovima u Harakovu 1992.godine. 1994. osvojio je srebrnu medalju na velikoj skakaonici u timskoj konkurenciji u Lilehameru. Ukupno je osvojio pet medalja na svim šampionatima u skiskokovima duplo manje od recimo Ahonena. To su dva srebra i tri bronze, od toga tri su timske a dve pojedinačne medalje. Osvojio je i Holmenkolen 1999. godine.

Ono po čemu je poznat je učestvovanje na čak pet zimskih Olimpijada a to znači i da je ostvario timsku pobedu u Naganu ali individualno najbolji plasman mu je tek 5 mesto u Lilehameru. Na Olimpijadi 2014. u Sočiju, osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenicji iza Kamila Stocha. Također je osvojio bronzanu medalju u ekipnoj konkurenicji, na istoj Olimpijadi.

Ostvario je ukupno 15 pobeda u svetskom kupu a dvaput je bio i treći u ukupnom poretku 1993. i 1997. krajem devedesetih. Najstariji je aktivni takmičar svetskog kupa od ove sezone pošto se penzionisao njegov timski kolega Takanobu Okabe.

Vanjske veze uredi