Njemačka Wikipedija

Njemačka Wikipedija ili Wikipedija na njemačkom jeziku (Deutschsprachige Wikipedia) je izdanje Wikipedije na njemačkom jeziku. Predstavlja najveću od svih ne-engleskih Wikipedija i jednu od prvih koja je stvorena.

Favicon of Wikipedia Njemačka Wikipedija
Logo njemačke Wikipedije
Glavna stranica njemačke Wikipedije
URL http://de.wikipedia.org/
Komercijalan?ne
Tip Internetski enciklopedijski projekt
Registracijaopcionalna
Jeziknjemački
Posednik Fondacija Wikimedia
Autor Njemačka wiki zajednica


Historija uredi

Prva pod-domena za ne-englesku Wikipediju bila je rezervirana za njemačku Wikipediju; to je Jimbo Wales objavio 16.3. 2001.[1] Stvaranje članaka na njemačkoj Wikipediji je započelo u maku 2001,[2] nešto kasnije od katalonske Wikipedije.

Veličina i opseg članaka uredi

 
Rast broja članaka 2001 - jun 2007

U oktobru 2007. godine ovo izdanje Wikipedije je imalo 640.000 članaka[3], te bilo na drugom mjestu iza izdanja na engleskom jeziku. 98%[4] of the articles had more than 200 characters, 89%[4] had more than 512 bytes, 44%[4] članaka je imalo više od 2 KB, a članci su u prosjeku imali 3153[4] bytes or 430[4] riječi. Te brojke se smatraju najvećima među Wikipedijama takve veličine.

Ova Wikipedija je sadržavala 125.000 biografija i 48.500 članaka za razvrstavanje.[5]

Jedna od specifičnosti njemačke Wikipedije je daleko veća selektivnost u izboru članaka, te se često brišu članci u začetku, članci posvećeni fiktivnim likovima i sličan materijal.

Jezik uredi

 
Broj registriranih korisnika

Njemačka Wikipedija se piše na standardu njemačkog jezika koga je preporučio Duden. Švicarski i austrijski izrazi se toleriraju jedino u člancima regionalne tematike.

Njemački dijalekti poput švicarskog njemačkog se ne koriste na njemačkoj Wikipediji. Umjesto toga se za njih koriste posbene Wikipedije kao što su alemanska (als:), donjonjemačka (nds:), luksemburška (lb:), pensilvanijska njemačka (pdc:), ripuarijska (nekoć Kölsch; ksh:), i bavarska (bar:).

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi