Niske Zemlje

(Preusmjereno sa stranice Nizozemske)

Niske Zemlje (niz. Lage Landen) ili Nizozemske (niz. Nederlanden), odnosno Nizozemska (niz. Nederland) u historijskom smislu, je izraz koji se u historiji upotrebljavao za zemlje u donjem toku, odnosno delti rijeka Rajne, Scheldt i Meze, a što je područje koje danas pokriva suvremene države Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg te dijelove sjeverne Francuske i zapadne Njemačke. Uglavnom se koristio u kasnog srednjem vijeku i ranom novom vijeku prije formiranja suvremenih nacionalnih država.

Područje historijske Nizozemske iz svemira

Oblast je u historijskom smislu svoje korijene imala u Srednjoj Franačkoj, odnosno Donjoj Lotaringiji. Nakon raspada tog entiteta, oblasti historijske Nizozemske su pale pod vlast raznih moćnih susjeda. Bile su poznate kao Burgundijska Nizozemska, potom Habsburška Nizozemska te Ujedinjenih sedamnaest provincija. Kasnije je južni dio bio poznat kao Španska Nizozemska i Austrijska Nizozemska, a sjeverni kao Nizozemska republika. Političko jedinstvo tih zemalja je nakratko postojalo u 16. vijeku, a na početku 19. vijeka kao Ujedinjeno Kraljevstvo Nizozemske.

Danas se za to područje koristi izraz "Beneluks".

Literatura uredi

  • Paul Arblaster. A History of the Low Countries. Palgrave Essential Histories Series New York: Palgrave Macmillan, 2006. 298 pp. ISBN 1-4039-4828-3.
  • J. C. H. Blom and E. Lamberts, eds. History of the Low Countries (1999)
  • B. A. Cook. Belgium: A History (2002)
  • Jonathan Israel. The Dutch Republic: Its Rise, Greatness, and Fall 1477-1806 (1995)
  • J. A. Kossmann-Putto and E. H. Kossmann. The Low Countries: History of the Northern and Southern Netherlands (1987)