Niko Belić (u originalu napisano kao Niko Bellic) je glavni lik Rokstarove igre Grand Theft Auto IV.

Niko Belić
Puno ime Niko Belić
Mesto stanovanja Liberti siti
Rođaci Rođakinja: Malori Bardas
Rođak: Roman Belić
Majka: Milica Belić
Serija igre Grand Theft Auto
Prva igra Grand Theft Auto IV
Glumac Majkel Holik

Niko je odrastao u ratom razorenoj Bosni, ali je rođen u Srbiji.[nedostaje referenca] Njegov otac je bio siledžija i pijanac koji nikad nije verovao da će njegov sin uspeti u životu. Ipak Nikova majka, Milica, verovala je da će Niko postati dobra ličnost. Kao „gnevni“ adolescent, učestvovao je u ratovima na tlu bivše Jugoslavije[1], gde je video i počinio mnoga zverstva, koja su ga duboko pogodila i učinila da Niko život posmatra cinično, a takođe i da ima snažne osećaje kajanja i depresije. Mnogi Nikovi prijatelji su poginuli. Niko je tako postao „žilav“ i stekao je mnogo iskustva tokom rata.

Nakon završetka rata, njegov rođak Roman Belić emigirao je u Sjedinjene Države u grad Liberti siti (engl. Liberty City), koja je parodija Njujorka. Odatle je stalno Niku pričao kako se obogatio i postao slavan. Tako je Niko doputovao u Liberti siti. Po svom dolasku u Ameriku, on opisuje svoju mračnu prošlost rečenicom: „Život je komplikovan, ubijao sam ljude... krijumčario sam ljude... prodavao ljude. Možda će ovde stvari ipak biti drugačije.“ Drugi razlog Nikovog dolaska u Liberti Siti jeste potraga za Darkom Brevićem, čovekom koji je za vreme rata u Srbiji izdao jedinicu u kojoj se Niko borio. Ali situacija nije bila onakva kako mu je to prikazao njegov rođak. Roman je zapao u kockarske dugove i u velike opasnosti. Imao je nezavršenih poslova sa nekim mafijašima. Niko je morao da se upusti u kriminalni život da bi spasao svoga rođaka. Zbog svog ratnog iskustva mogao je lako da barata oružjem.

Tokom igre, Nikovo prezime je pogrešno spelovano "Bellic", a izgovarano Belik. Pošto su prezimena drugih Srba (Darka Brevića i Florijana Kravića) izgovarana pravilno, postoji mogućnost da je ime Bellic jednostavno engleska „verzija“ prezimena Belić.

Reference

  1. „Američki san”. Štern onlajn. 29. 4. 2008. 

Spoljašnje veze