Nikola Jean "Niki" Caro (Wellington, 1967.) je novozelandska režiserka, producentica i scenaristica, najpoznatija po svom kritički nahvaljenom filmu Whale Rider iz 2002. godine, za kojega je nagrađena nekolicinom nagrada na međunarodnim festivalima.

Niki Caro
Biografske informacije
RođenjeNikola Jean Caro
1967.
Novi Zeland Wellington, Novi Zeland
SupružnikAndrew Lister
Profesionalne informacije
Zanimanjereižiserka, producentira, scenaristica
Opus
Djelatni period1984.danas
Znamenita djela

Rođena je u Wellingtonu 1967. godine, a kasnije se školovala na Univerzitetu u Aucklandu i odradila poslijediplomski studij iz filmske umjetnosti u Melbourneu. Njezin izvorni interes bile su skulpture od metala, međutim kasnije se prebacila na film. Po pitanju poznavanja filmske tehnike, bila je samouka, a svoj prvi scenarij napisala je ručno te ga je dala svojoj majci da ga pretipka na poslu.

Prva redateljska iskustva stekla je radeći na reklamama, a prvi konkretan rad s produkcijskom kompanijom ostvarila je radeći na seriji Another Country. Njezin prvi dugometražni film, Memory and Desire, trebao je biti turistička razglednica Novog Zelanda, međutim prošao je lako loše na blagajnama i dobio je mješovite kritike; ipak, godine 1999. godine je dobio Novozelandsku filmsku nagradu za najbolji novi film.

Nakon rada na nekoliko serija, Caro je 2002. godine režirala Whale Rider, svoj kritički i komercijalno najuspješniji film. Tada trinaestogodišnja Keisha Castle-Hughes, koja je tumačila glavnu ulogu u filmu, dobila je nominaciju Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu za svoj rad na filmu. S budžetom od otprilike US$3,500,000, što se smatrao malim iznosom dugometražni film, Whale Rider je zaradio preko $40,000,000 i ostvario više od 50 nominacija i nagrada na nizu međunarodnih festivala.

Uspjeh ovog filma osigurao je Caro prvi holivudski angažman - North Country (2005.). Film je prošao dobro među kritikom, uz posebne pohvale za Charlize Theron i Frances McDormand, koje su zaradile nominacije za Oscara i Zlatni globus. Caro se ubrzo vraća na Novi Zeland kako bi snimila film The Vintner's Luck (2009.), na kojemu je ponovo radila s Keishom Castle-Hughes. Tokom 2015. snimila je film McFarland, USA, s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi, a trenutno radi na filmu The Zookeeper's Wife s Jessicom Chastain.

Filmografija uredi

Godina Naslov Doprinos Bilješke
1990. "Bad Note for a Heart" režija muzički spot za bend Straitjacket Fits
1992. "The Summer the Queen Came" režija, scenarij epizoda TV serije Another Country
1994. Sure to Rise režij, scenarij kratkometražni
Old Bastards režija, scenarij eksperimentalni, kratkometražni
1995. Plain Tastes režija, scenarij TV drama
1996. Footage režija TV dokumentarac
1998. Memory and Desire režija, scenarij prema kratkoj priči Petera Wellsa
1999. Jackson's Wharf režija, scenarij, priča TV serija
2001.2002. Being Eve scenarij TV serija
2001.2003. Mercy Peak režija TV serija
2002. Whale Rider režija, scenarij prema priči Witija Ihimaere
2005. North Country režija inspirirano knjigom Clare Bingham i Laure Leedy Gansler
2009. The Vintner's Luck režija, scenarij, produkcija prema romanu Elizabeth Knox
2015. McFarland, USA režija
2016. The Zookeeper's Wife režija

Vanjske veze uredi