Nikaragva (jezero)

Jezero Nikaragva (šp. lago de Nicaragua, lago Cocibolca, Mar Dulce) je sa površinom od 8,157 km² najveće jezero Centralne Amerike, koje se nalazi na jugozapadu Nikaragve.[1]Rijekom Tipitapa povezan je sa Jezerom Managva na sjeverozapadu.

Nikaragva
Vulkansko ostrvce u jezeru Nikaragva
Lokacija
Države Nikaragva
Koordinate11°37′″N85°21′″W
Hidrografija
Vrstaprirodno, tektonsko
Površina8,157[1] km²
Aps. visina29[1] m
Dužina177[1] km
Širina58[1] km
Dubina60[1] m
Hidrologija
PritokeTipitapa, Mayales
OdljevRijekom San Huan
Karta

Najveći otok na jezeru je Ometepe sa dva vulkana, a drugi je Zapatera na sjeveru, na jugu se nalazi arhipelag Solentiname sa 36 otoka. Pored njih na jezeru ima oko 400 otočića.

U Karipsko more ističe Rijekom San Huan, kojom brodovi plićeg gaza mogu doploviti do jezera. Njom su gusari tri puta napali i opljačkali grad Granadu na obali jezera Nikaragva.

Brodski transport na jezeru je vrlo živ, jer povezuje brojna naselja duž njegovih obala. Svojevremeno su postojali planovi da se jezero i rijeka San Huan, iskoriste za gradnju kanala između Atlantika i Pacifika (takozvani Nikaragvanski kanal).

Rijekom dolaze i brojne vrste morskih riba, koje i žive u njegovim slatkim vodama, kao što su sabljarke i ajkule. Kako je danas vrlo urbanizirano poprilično je zagađeno.

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „Lake Nicaragua” (engleski). Encyclopaedia Britannica. Pristupljeno 24.4.2023. 

Vanjske veze uredi