Night Moves (film, 1975)

Night Moves, u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Noćna kretanja, je američki kriminalistički film snimljen 1975. godine u režiji Arthura Penna, poznat kao jedno od prvih značajnijih ostvarenja žanra koji će kasnije postati poznat kao neo-noir. Protagonist, čiji lik tumači Gene Hackman, je privatni detektiv koga ostarjela glumica angažira da joj pronađe mladu kćer (čiji lik tumači Melanie Griffith). Radnja prikazuje kako je pronalazi na setu hollywoodskog filma, ali okruženu muškarcima koji je žele iskoristiti, kao i onima upetljanima u krijumčarenje i druge ilegalne poslove koji će dovesti do krvoprolića.

Night Moves
omot VHS-izdanja iz 1992. godine
RežijaArthur Penn
ProducentRobert M. Sherman
ScenarioAlan Sharp
UlogeGene Hackman
Susan Clark
MuzikaMichael Small
FotografijaBruce Surtees
MontažaDede Allen
Stephen A. Rotter (ko-montažer)[1][2]
StudioHiller Productions, Ltd. – Layton[2]
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
11. 6. 1975 (1975-06-11) (New York)
Trajanje99 min.[2]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Penn je Night Moves snimio u vrijeme kada je bio jedna od režiserskih zvijezda Novog Hollywooda, a, prema vlastitim riječima, inspiraciju za film je pronašao u francuskom art-filmu Mon nuit chez Maud, odnosno njegovom protagonistu koji je izložen svakojakim moralnim iskušenjima. Kritičari su, međutim, u filmu pronašli daleko više uticaja klasičnih film noira, ali i općeg pesimističnog raspoloženja koje je zahvatilo tadašnju Ameriku nakon naftnog šoka i afere Watergate. To se, između ostalog, odrazilo u tome da se protagonist susreće sa likovima koji su potpuno izopačeni i amoralni, a kulminiralo u izuzetno nasilnoj i mračnoj završnici. Pažnju publike i šire javnosti je, međutim, daleko više privuklo to što se tada 17-godišnja Griffith u nekoliko scena pojavila gola, a što je bilo izvorom brojnih kontroverzi. Night Moves nije uspio na kino-blagajnama, ali je od kritike dobio pohvale, te se često navodi kao posljednji uspješni film u Pennovoj karijeri.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Rotter je tako naveden na špici; v. „Index to Motion Picture Credits: Night Moves”. Academy of Motion Picture Arts & Sciences. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Night Moves (film, 1975) u katalogu Američkog filmskog instituta

Vanjske veze uredi