Nicolas Luckner

Johann Nikolaus, grof Luckner, poznatiji po francuskom imenu Nicolas Luckner (12. januar 1722 - 4. januar 1794) bio je njemački vojskovođa u francuskoj službi, najpoznatiji kao prvi zapovjednik Rajnske armije na početku Rata Prve koalicije.

Nicolas Luckner
Maršal Luckner, posthumni portret Augustea Codera
Maršal Luckner, posthumni portret Augustea Codera
Maršal Luckner, posthumni portret Augustea Codera
Karijera
Čin maršal Francuske
Važnije bitke Sedmogodišnji rat
Rat Prve koalicije

Rođen u bavarskoj plemićkoj porodici, godine 1741. se priključio bavarskoj vojsci i borio u Ratu za austrijsko nasljedstvo. Godine 1757. se priključio hanoveranskoj vojsci po izbijanju Sedmogodišnjeg rata te kao husarski zapovjednik istakao uspješnim gerilskim djelovanjem protiv Francuza. Kada je godine 1763. Sedmogodišnji rat završio, Francuzi su ga uzeli u svoju službu. Po izbijanju Revolucije se stavio na raspolaganje revolucionarima, te je imenovan maršalom Francuske. Prvo je dobio komandu nad Rajnskom armijom i znamenita ratna pjesma, koja će poslije postati Marseljeza, je posvećena upravo njemu. Tokom samog rata Luckner se nije istakao - povučen je s mjesta zapovjednika Rajnske armije i postavljen za zapovjednika Sjeverne armije, gdje je uglavnom trpio neuspjehe. Na kraju je postavljen na čelo tzv. rezervne armije - kada se ispostavilo da 60.000 ljudi, koje je dobio na raspolaganje, ne može dobiti oružje, zatražio je vlastitu smjenu, a čemu mu je udovoljeno. Za vrijeme Terora je denunciran kao navodni rojalist i izdajnik, te uhapšen, osuđen na smrt i giljotiniran. Godinu dana kasnije je posthumno rehabilitiran.

Njegov praunuk Felix von Luckner se proslavio u Prvom svjetskom ratu kao oficir njemačke carske mornarice, odnosno po uspješnoj krstaričkoj kampanji kao zapovjednik pomoćne krstarice SMS Seeadler.

Literatura uredi

  • Theodor Heuss: Der Marschall aus der Oberpfalz, in: Schattenbeschwörung. Randfiguren der Geschichte. Wunderlich, Stuttgart und Tübingen 1947; Neuausgabe: Klöpfer und Meyer, Tübingen 1999, ISBN 3-931402-52-5