Ngô Quyền (Hán tự: 吳權, pinyin Wú Quán) (12. mart 897 – 944) bio je vijetnamski prefekt i vojskovođa poznat po tome što je kao komandant ustaničke vojske u bitci na rijeci Bach Dang godine 938. porazio vojsku kineske države Južni Han te tako okončao više od hiljadu godina kineske vlasti nad današnjim sjevernim Vijetnamom.

Rodio se u Đường Lâmu (današnji distrikt Ba Vì u provinciji Ha Tay, nedaleko od Hanoja). Bio je sin Ngô Mâna, domaćeg velikodostojnika koji je služio kineskim vlastima pod dinastijom Tang. Otac mu je bio sljedbenikPhùng Hưnga, prvog gospodara-zaštitnika Annama i gospodara rata koji je iskoristio sumrak dinastije Tang kako bi Annam učinio de facto nezavisnim od kineskih careva.

Godine 931. je služio pod Dương Đình Nghệom i napredovao u vojnoj službi. Godine 934. je unaprijeđen u vojnog guvernera Ái Châua. Kada je Dương Đình Nghệ ubijen u vojnom puču 938. od strane uzurpatora Kiều Công Tiễna, Ngo Quyen je smjesta preuzeo kontrolu nad vojskom, porazio i dao pogubiti Kiều Công Tiễna. Ti su događaji državi Južni Han poslužili kao izgovor za invaziju kojom se trebala de facto trebala potvrditi kineska vlast nad Vijetnamom. Ngô Quyền je predvidio kineske poteze i dobro pripremio obranu, što je dovelo do bitke u kojoj su Kinezi odlučno poraženi.

Ngô Quyền je nakon bitke proglašen kraljem, a što je titula koju je Kinesko Carstvo priznalo 939. Njegova dinastija Ngo će vladati Vijetnamom do 967. i smatra se prvom dinastijom nezavisnog Vijetnama.

Naslijedio ga je nećak Duong Tam Kha.

Literatura uredi

Ngo Quyen
Ngô Dynasty
Rođen/a: 897 Umro/la: 944
Prethodi:
Kiều Công Tiễn
kralj Nam Việta
939 – 944
Slijedi:
Dương Tam Kha