New York Metropolitans

Metropolitan Club (ili New York Metropolitans ili skraćeno Mets) bio je američki profesionalni klub iz New Yorka u 19. vijeku.

Osnovali su ga godine 1880. poduzetnik John B. Day i bejzbol menadžer Jim Mutrie. Njih dvojica su ubrzo iznajmili zemljište na kome su sagradili stadion pod imenom Polo Grounds. Kada je klub osnovan, New York četiri godine nije imao klub koji se natjecao u profesionalnoj bejzbol ligi, jer je New York Mutuals godine 1876. bio izbačen iz National League zbog neodigravanja utakmica po rasporedu.

Day i Mutrie su znali da takvo stanje stvari, zbog ogromne popularnosti bejzbola u gradu, kao i atraktivnosti njegovog tržišta, ne može trajati. National League je počela razmišljati o Metreopolitansima kao svom članu. Međutim, Day i Mutrie čekali su do 1882. godine i formiranja suparničke lige American Association prije nego što su odlučili ozbiljno razmotriti ponude.

Na kraju je odlučeno da se prihvate obje ponude, odnosno Metropolitans igra u obje lige. Za to je pronađeno elegantno solomonsko rješenje - Polo Grounds je podijeljen na dva dijela, odnosno dva nova stadiona, a Metropolitans na dva kluba koji će se natjecati svaki u svojoj ligi. Klub koji je otišao u NL se nazvao New York Gothams, a klub koji je otišao u AA je zadržao svoje ime.

Ispočetka, Metropolitans je imao bolji uspjeh od Gothamsa. Godine 1884. je osvojio prvenstvo AA, a zatim i World Series. Međutim, ubrzo se pokazalo da je NL financijski stabilnija, te su Day i Mutrie tamo koncentrirali više pažnje.

Godine 1886. Metropolitans je prodan Erastus Witmanu koji je za njih sagradio igralište na Staten Islandu. Witmanova ideja je bila da natjera gledatelje da uz ulaznice naplaćuje i karte na svojim trajektima koji su ih trebali voziti do otoka. Gledatelji, pak, nisu imali razumijevanja za to te je godine 1887. klub raspušten.

Kada je godine 1964. NL odlučila formirati klub u New Yorku, odlučeno je da njegov naziv bude New York Mets u počast drevnih New York Metropolitansa.

Literatura uredi

  • O'Malley, John (1980). "The Mets open in New York". Baseball Research Journal 1980, 140–144.
  • O'Malley, John (1985). "Mutrie's Mets of 1884". The National Pastime 4 (1), 39–41.

Eksterni linkovi uredi