Nepčana kost (lat. os palatinum) je parna kost lica, koja učestvuje u izgradnji zidova očne duplje, nosne duplje, krilastonepčane i krilaste jame. Ona ima oblik latiničnog slova L i sastoji se iz dva dela (lista): vodoravnog i uspravnog. Uspravni list nosi četiri nastavka.

Nepčana kost
Zglobljavanje nepčane kosti i gornje vilice

Vodoravni list uredi

Vodoravni list nepčane kosti (lat. lamina horizontalis) se spaja sa nepčanim nastavkom gornje vilice i sa njim obrazuje tvrdo nepce. Ovaj list ima oblik pravougaone pločice, pa se na njemu opisuju dve strane (gornja i donja) i četiri ivice (prednja, zadnja, unutrašnja i spoljašnja).

Gornja ili nosna strana (lat. facies nasalis) je glatka, blago udubljena i gradi deo poda nosne duplje. Donja ili nepčana strana (lat. facies palatina) čini zadnju trećinu koštanog nepca. Na njoj se nalazi veliki nepčani otvor (lat. foramen palatinum majus) od koga polazi nepčani žleb, a on se nastavlja na istoimeni žleb na maksilarnom nastavku.

Prednja ivica je oštra i spaja se sa zadnjom ivicom nastavka gornje vilice, gradeći pri tome poprečni nepčani šav (lat. sutura palatina transversa). Zadnja ivica je takođe tanka i oštra, a na njenom unutrašnjem kraju se nalazi bodlja. Preko unutrašnje ivice vodoravni list se zglobljava sa analognim strukturama nepčane kosti suprotne strane, i pri tome obrazuje srednji nepčani šav (lat. sutura palatina mediana). Na podu nosne duplje, dva vodoravna lista obrazuju tzv. nosni greben koji se spaja sa ralastom kosti. Na nivou spoljašnje ivice spajaju se dva lista nepčane kosti, i to gotovo pod pravim uglom.

Uspravni list uredi

Uspravni list (lat. lamina perpendicularis) ima takođe pravougaoni oblik, pa se i na njemu opisuju dve strane i četiri ivice.

Unutrašnja ili nosna strana (lat. facies nasalis) gradi deo spoljašnjeg zida nosne duplje i deo donjeg nosnog hodnika. Spoljašnja ili vilična strana (lat. facies maxillaris) se zglobljava sa gornjom vilicom i klinastom kosti, a osim toga na njoj se nalazi trouglasto glatko polje koje čini unutrašnji zid krilastonepčane jame. Od ovog polja polazi veliki nepčani žleb, koji učestvuje u uzgradnji velikog nepčanog kanala.

Prednja ivica uspravnog lista je tanka i spušta se koso unapred. Zadnja ivica je oštra i spaja se sa klinastom kosti. Preko donje ivice, uspravni list se spaja sa horizontalnim, dok je gornja ivica neravna i od nje polaze brojni nastavci.

Nastavci uredi

Gornji prednji ili orbitalni nastavak (lat. processus orbitalis) ima piramidalni oblik sa bazom okrenutom nadole. On se zglobljava sa gornjom vilicom, sitastom i klinastom kosti.

Gornji zadnji ili klinasti nastavak (lat. processus sphenoidalis) je nešto manji i ima oblik tanke četvorougaone koštane ploče. On se spaja sa školjkom i krilastim nastavkom klinaste kosti, a osim toga učestvuje u izgradnji krova i spoljašnjeg zida nosne duplje.

Donji prednji ili vilični nastavak (lat. processus maxillaris) se odvaja od prednje ivice uspravnog lista nepčane kosti i on zatvara deo zadnjeg otvora viličnog sinusa (lat. hiatus maxillaris).

Donji zadnji ili piramidalni nastavak (lat. processus pyramidalis) se zglobljava sa klinastom kosti i gornjom vilicom, a takođe gradi deo krilaste i podslepočne jame. Na njemu se nalaze i 2-3 mala nepčana otvora, kroz koji prolaze krvni sudovi i živci.

Literatura uredi

Dr Danica Obradović, dr Ljilja Mijatov-Ukropina, dr Ljubica Stojšić: "Osteologija za studente medicine", Novi Sad 2000. ISBN 86-489-0274-6