Ellen Lewis "Nell" Herndon Arthur (30. august 1837 – 12. januar 1880) bila je supruga američkog političara i predsjednika Chestera A. Arthura.

Ellen Lewis Herndon Arthur, o. 1857-1870

Rođena je u Culpeperu u državi Virginia kao kćer uglednog pomorca Williama Lewisa Herndona. Sa mužem se upoznala u New Yorku 1856. godine, posredstvom rođaka Dabneya Herndona Mauryja koji je istovremeno bio Arthurov prijatelj. U New Yorku su se i vjenčali tri godine kasnije. Svome je mužu rodila troje djece:

  • William Lewis Herndon Arthur (1860–1863)
  • Chester Alan Arthur II (1864–1937) - plejboj.
  • Ellen Hansbrough Herndon Arthur (1871–1915) - domaćica.

Nell Arthur je u njujorškom otmjenom društvu bila poznata kao talentirana pjevačica, te ga je zabavljala svojim sopranom i nastupanjem u amaterskim pjevačkim družinama. Brak Arthurovih je bio uglavnom sretan, iako su za vrijeme građanskog rata supružnici bili na suprotnim stranama - muž je aktivno sudjelovao u organizaciji unionističke milicije, dok je Nell javno simpatizirala svoju secesionističku rodbinu na Jugu.

Nell je u januaru 1880. godine iznenada obolila od upale pluća i umrla. Muž joj je iste godine izabran za potpredsjednika, a sljedeće je godine, nakon ubistva predsjednika Jamesa A. Garfielda preuzeo njegovo predsjedničko mjesto. Dužnost Prve dame je tokom Arthurovog mandata vršila njegova sestra Mary Arthur McElroy.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi