Za ostala značenja, vidi Ned Kelly (razvrstavanje).

Ned Kelly (decembar 1854 - 11. novembar 1880) bio je australijski profesionalni kriminalac i odmetnik koji je za vrijeme relativno kratke ali upečatljive karijere pljačkaša banaka stekao status najpoznatijeg od svih "bushrangera", ali i narodnog junaka, a kasnije i jedne od najvećih nacionalnih kulturnih ikona.

Ned Kelly
Ned Kelly
Ned Kelly prije pogubljenja
Biografski podatci
Rođenjedecembar 1854.
Beveridge, Victoria, Australija
Smrt11. novembar 1880 (dob: 25)
Melbourne, Victoria, Australija
Karijera
Zanimanjebushranger
Kaznasmrtna kazna vješanjem
Statuspogubljen

Kelly se rodio u siromašnoj porodici irskih katolika tadašnjoj britanskoj koloniji Australiji. Kellyjevi, koji su se nastojali prehranjivati krađom stoke i sličnim oblicima kriminala, su bili čest predmet istraga, ali i zlostavljanja od strane policije. Sam Kelly je bio nekoliko puta hapšen i proveo nekoliko godina u zatvoru prije nego što se 1878. godine zajedno sa nekoliko odmetnuo i započeo tzv. "Kellyjevu epidemiju" (engl. Kelly's Outbreak) prilikom koje su on i njegova banda ubili trojicu policajaca i jednog policijskog doušnika te opljačkali dvije banke. U ljeto 1880. je pokušaj da se iz tračnica izbaci vlak sa policijskim pojačanjima u Glenrowana doveo do oružanog okršaja u kome su Kelly i njegovi sljedbenici nosili, nastojeći steći prednost pred brojčanom nadmoćnim neprijateljem, nosili improvizirane oklope. Na kraju su svi izginuli, osim Kellyja koji je uhvaćen, proglašen krivim za ubistvo, osuđen na smrtnu kaznu i obješen pri čemu je izreako znamenite posljednje riječi "Takav je život" (engl. Such is life).

Kelly je ostavio izuzetan dojam na svoje suvremenike, ali i njihove potomke, a što je svoj izraz pronašlo u nizu književnih i umjetničkih djela. To uključuje i nijemi film The Story of Kelly Gang iz 1906. godine koji se smatra prvim cjelovečernjim ostvarenjem svjetske kinematografije.

Godine 2019. australski motociklista Džek Miler je došao do trećeg mesta na Velikoj nagradi Australije u Moto GP nosivši zaštitno odelo koje je bilo inspirisano Kelijevim oklopom.[1]

Vanjske veze uredi