Naruhiko Higashikuni

Ovo je japansko ime; porodično ime je Higashikuni.



General Princ Naruhiko Higashikuni (東久邇宮稔彦王 Higashikuni-no-miya Naruhiko Ō ?, 3. decembar 1887 – 20. januar 1990) bio je japanski princ i vojskovođa koji je 1945. služio kao prvi poslijeratni premijer Japana, postavši poznat kao prvi i jedini član carske porodice na toj dužnosti, a kasnije i po svojoj izuzetnoj dugovječnosti.

Princ Naruhiko Higashikuni
東久邇宮稔彦王
Na položaju
17. august 1945 – 9. oktobar 1945
PrethodiKantaro Suzuki
SlijediKijūrō Shidehara
Lični detalji
Rođenje(1887-12-03)3. 12. 1887.
Kyoto, Japan
Smrt20. 1. 1990. (dob: 102)
Tokyo, Japan
Politička strankanazavisni
Supružnik/ciToshiko, princeza Yasu
MajkaTerao Utako
OtacAsahiko, Princ Kuni
Alma materJapanska carska vojna akademija
Vojni ratni kolegij
Zanimanjeprinc
general
Potpis

Princ Naruhiko je svoju vojnu karijeru započeo 1908. godine nakon što je diplomirao na Carskoj vojnoj akademiji. Nakon što je napredovao do čina majora, godine 1920. je upućen u Francusku na dodatno školovanje. Tamo je izazvao skandal svojim plejbojevskim načinom života, te je 1926. godine vraćen u Japanu gdje je dobio mjesto u Generalštabu. Nastavio je napredovati u vojsci, te je 1930. dobio čin general-majora. Na samom početku rata sa Kinom 1937. je postao zapovjednik vojne avijacije, a 1938. godine Druge armije koja se borila u Kini. Historičari su kasnije otkrili da je bio odobrio korištenje bojnih otrova protiv kineskih trupa. U Japan je vraćen 1939. godine, te je 1941. godine bio član Komande opće obrane, zadužene za japanske matične teritorije. Naruhiko je prije i poslije napada na Pearl Harbor izražavao nesklonost sukobu sa SAD, te je 1944. sudjelovao u svrgavanju militantnog generala Tojoa sa mjesta premijera. Američki obavještajci su kasnije otkrili da je u svrhu zaustavljanja rata bio pripremao puč kojim bi se svrgnuo car Hirohito, a mjesto cara preuzeo princ Akihito.

Naruhiko je premijerom postao nakon što je vlada njegovog prethodnika Kantara Suzukija, uz Hirohitov blagoslov, donijela odluku o kapitulaciji, a koja je formalno potpisana 2. septembra. Naruhikovo postavljanje je za svrhu imalo umiriti stanovništvo, koje se bojalo da bi američke okupacijske vlasti moglo ugroziti cara. Naruhiko je, međutim, vrlo brzo došao u sukob sa Amerikancima, prije svega zbog odbijanja da ukine predratne Zakone o očuvanju mira, a koje su okupacijske vlasti smatrale nespojivima sa modernom demokracijom. Zbog toga je podnio ostavku, a zamijenio ga je liberal Kijūrō Shidehara.